Gedicht

Brodsky's meest recente kerstgedicht, dit jaar gepubliceerd in de bundel In de omgeving van Atlantis (Sint Petersburg), uit het Russisch vertaald door Peter Zeeman. Ander werk van Brodsky verschijnt in januari bij De Bezige Bij in de bloemlezing Vier Petersburgers.

Dit is de maand van vorst en dennenaalden. We trekken kleding aan van warme materialen. Om kerstinkopen door de sneeuw te zeulen zijn rendieren geschikter dan kamelen. Zo men al in 't noorden in een Opperwezen gelooft, dan doet men dat met grote vreze: God als het hoofd van een gevang waar wordt geslagen en de gestraften zelf om klappen blijven vragen. In het zuiden, waar het zelden sneeuwt of sneeuwde, geloven ze in Christus, zelf ook een ontheemde: hij werd op stro in een woestijn geboren, en thuis te sterven was hem evenmin beschoren. Gedenken we met brood en wijn dan heden een leven doorgebracht onder de blote hemel, om blijvend aan de greep der aarde te ontkomen - tussen sterren is meer ruimte om te wonen.

    • Joseph Brodsky