Forse daling aantal kleine wisselkantoren

AMSTERDAM, 22 DEC. De aangescherpte wetgeving tegen witwaspraktijken heeft geleid tot een grote sluiting onder het aantal zelfstandige wisselkantoren in Nederland. In een jaar tijd zijn er van de 120 kantoortjes nog maar 29 over. Van de 79 ondernemingen die een vergunning aanvroegen werden er vijftig geweigerd door De Nederlandsche Bank (DNB) op grond van een gebrekkige administratie of het bestaan van een strafblad over eigenaren.

Volgens een woordvoerder van DNB speelde de kwaliteit van de administratie echter een grotere rol bij de weigering dan mogelijke criminele verledens van ondernemers. “Het is echt niet zo dat alle ondernemingen die geen vergunning hebben gekregen, werden gerund door criminelen.”

In veel gevallen gaat het om ondernemers die naast hun éénmanszaakje een wisselkantoortje runden. Vijftien instellingen hebben bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bezwaar aangetekend tegen het weigeren van een vergunning. In drie gevallen oordeelde de rechter dat onterecht een vergunning was geweigerd. In een enkel geval is DNB daartegen in beroep gegaan. De wet werd aangescherpt, omdat volgens ECD, DNB en politie criminelen op grote schaal drugsgelden wisten te witten via valutatransacties. In verband daarmee voerde de politie in 1993 de operatie Gouden Kalf uit, waarbij vijf kantoren werden gesloten. Tegelijkertijd werden 28 medewerkers van kantoren gearresteerd. (ANP)