Clinton draagt aantekeningen Whitewater over aan Congres

WASHINGTON, 22 DEC. De Amerikaanse president Clinton heeft er gisteren mee ingestemd dat aantekeningen van een voormalige advocaat worden overgedragen aan onderzoekscommissies van het Congres, die verwachten dat de documenten licht zullen werpen op de zogenoemde Whitewater-affaire. De president, die daarmee een confrontatie met het Congres voor de rechter heeft afgewend, ontkende gisteren met kracht dat de Whitewater-zaak te vergelijken is met het Watergate-schandaal dat president Nixon in 1974 tot aftreden dwong.

De Senaat besloot woensdag naar de rechter te zullen stappen om vrijgave van de documenten af te dwingen. Ook het Huis van Afgevaardigden aast op de papieren. Een juridisch adviseur van het Witte Huis zei gisteren, na een gesprek met leden van het Huis, dat de aantekeningen een van de komende dagen zullen worden vrijgegeven. “We zijn tot een zeer bevredigend resultaat gekomen”, aldus de adviseur, “dat beide partijen bevalt”.

Overeengekomen is dat de president door de documenten vrij te geven geen afstand doet van zijn recht op vertrouwelijkheid tussen advocaat en cliënt, en dat hij zich daar in de toekomst op kan beroepen. Het Congres zal pas als dat gebeurt besluiten of het dat argument dan accepteert of verwerpt.

In de Whitewater-affaire onderzoeken verschillende commissies van het Congres en een onafhankelijke onderzoeker een stukgelopen onroerend-goedproject in Arkansas, waarbij Clinton en zijn vrouw financieel betrokken waren, en de banden van de toenmalige gouverneur Clinton en zijn vrouw bij een spaarbank die failliet ging. Daarnaast richten de onderzoeken zich op mogelijke tegenwerking door het Witte Huis van justitiële naspeuringen. De papieren die het Witte Huis nu zal vrijgeven, zijn aantekeningen van een bijeenkomst in 1993 van persoonlijke advocaten van de Clintons met juristen van het Witte Huis over de zaak.

In een vraaggesprek met The Los Angeles Times zei Clinton gisteren dat de verschillende onderzoeken naar 'Whitewater' inmiddels 25 miljoen dollar hebben gekost, en “nog geen snippertje bewijs hebben opgeleverd dat we wat dan ook hebben misdaan”. De president sprak zijn ergernis uit over vergelijkingen tussen de affaire en het Watergate-schandaal. “Waar ging Watergate over? Over misbruik van de CIA, over illegaal afluisteren, over misdadig gedrag in het Witte Huis. Niemand heeft mij of mijn vrouw ervan beschuldigd iets onwettigs te hebben gedaan in het Witte Huis, in de campagne of tijdens mijn gouverneurschap”, aldus Clinton.

Wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat functionarissen van het Witte Huis hun best hebben gedaan justitieel onderzoek tegen te werken, mogelijk in opdracht van mevrouw Clinton. Bovendien heeft een aantal medewerkers en ex-medewerkers van de Clintons elkaar onder ede tegengesproken. Ook een aantal verklaringen van de first lady, met name over haar geringe betrokkenheid als advocaat, in de jaren tachtig, bij de inmiddels failliete spaarbank lijkt steeds moeilijker vol te houden.