Beurs begint al vroeg aan 'winterslaap'

AMSTERDAM, 22 DEC. De beurs van Amsterdam, die vanmiddag om half twee al is gesloten, was al vroeg in kerstsfeer. Kleine omzetten zorgden aanvankelijk voor grote koersfluctuaties. Later werd de handel doodstil. De AEX-index bleef nagenoeg ongewijzigd, een stijging van 0,64 punt naar 481,00 punten.

AMSTERDAM Kleine omzetten waren er vanochtend op de Amsterdamse beurs verantwoordelijk voor dat de koersen redelijk fluctueerdern. Beleggers wilden de koersen vlak voor Kerstmis nog even 'oppoetsen'. Voor de komende week verwachten handelaren een erg flauwe en inactieve sfeer. Na kerst is de beurs dit jaar alleen nog op woensdag en donderdag open. “Dan gaat niemand echt actief handelen. Er is dus sprake van een winterslaap”, aldus een commissionair.

De obligatiemarkt was vast gestemd, na drie dagen van flinke duikelingen. De meeste leningen lagen één tot twee dubbeltjes hoger. De dertigjarige staatslening met expiratie in 2023 steeg 35 cent in waarde tot een index van 198,70. De dollar was 0,3 cent meer waard op 1,6150.

Bij de hoofdfondsen was DSM vast gestemd. De cyclische waarden liggen al enkele dagen goed. DSM klom 2,20 gulden tot 130,30. Akzo Nobel werd negen dubbeltjes meer waard op 185,70. Zelfs Nedlloyd, dat de afgelopen weken forse klappen heeft opgelopen, was enigszins in herstel. Het scheepvaart- en transportconcern boekte 1,40 gulden winst op 34,80 gulden.

Hunter Douglas (Luxaflex) was 1,50 gulden meer waard op 72. Ook Hoogovens was relatief gewild, met een stijging van een gulden (50,80). Verlies was er voor uitzendbureau Randstad; een gulden minder waard op 67. De verliezen bleven verder beperkt tot enkele dubbeltjes.

Op de binnenlandse markt waren geen winnaars van betekenis te noteren. De fabrikant van fietsen en fornuizen Atag werd 1,50 lager gewaardeerd op een koers van 103,50. Voorts bleven de verliezen ook hier beperkt tot enkele dubbeltjes of hooguit kwartjes.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York hebben zich gisteren weten te herstellen van het zware verlies dat zij een dag eerder hadden opgelopen. De Dow Jones-index voor dertig toonaangevende fondsen sloot op 5096,53 punten, een winst van 37,21 punten.

Woensdag was de Dow Jones op Wall Street ruim 50 punten geduikeld. Donderdag volgde een opwaartse reactie, toen beleggers hun kans schoon zagen aandelen tegen de lagere koersen op te kopen. Ook de renteverlaging die de Amerikaanse centrale banken eerder deze week afkondigden werkte positief door.

Beleggers hielden hun aandacht hoofdzakelijk gevestigd op de begrotingsbesprekingen tussen de Democraten van president Clinton en de Republikeinen die in het Congres de meerderheid hebben. Een doorbraak in de impasse bleef uit. Vandaag gaan de twee partijen weer om de tafel zitten.

Op de valutamarkt veerde de dollar licht op. Tegen het eind van de handel noteerde de Amerikaanse munteenheid 1,6110 vergeleken met 1,6085 een etmaal eerder.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gingen de de aandelenkoersen voor de derde achtereenvolgende dag omhoog. De winst van 91,17 punten leverde een slotstand van 19.744,42 op, wat het hoogste niveau van dit jaar betekende. Aankopen van 'blue chips' als Sony, Fuji en Honda, waarvoorveel belangstelling bestond onder buitenlandse beleggers, stuwde de Nikkei-index voor 225 fondsen omhoog.