Voorkeur: Theater

SCHEIDSLIJN Ton Wiggers, artistiek leider van Introdans in Arnhem heeft met zijn nieuw ballet 'Scheidslijn' voor een regelrechte verrassing gezorgd. Buiten krachtige mannendansen zijn er twee ontroerende solo's voor Hilde Machtelinckx en Mirjam Diedrich. Van Diedrich is er ook een nieuw, vlot lopend werk 'Mijmering'. 26 dec Arnhem Schouwburg (matinee en avond).

GISELLE Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen brengt een stijlvol gemonteerde en uitstekend gedanste versie van 'Giselle'. Het hoog romantische ballet uit 1841 gaat over de waanzin en dood van een boerenmeisje, uit liefde voor een adelijke jongen. Mooi, droevig en nog steeds populair. 23 en 26 dec om 20u15, 24 en 25 dec om 14u30 in Den Haag AT&T Danstheater.

BARNES' BEURTZANG Intrigerende en eigenzinnige enscenering van Gerard Rijnders van Djuna Barnes' ondoorgrondelijke 'De Beurtzang'. Over de voorgeschiedenis en gevolgen van een verkrachting van een meisje door haar vader. Met een afrekening met de moeder aan het slot. Voor wie niet al te krampachtig vorst, wekt de voorstelling zelfs de illusie dat alles zonneklaar is. T/m 23 december Amsterdam Transformatorhuis Toneelgroep Amsterdam.

OEDIPUS/ANTIGONE Van Sophokles door het RO Theater. Ingetogen, beheerst en naturel gespeeld drieluik van Griekse tragedies, waarin het ene verhaal het andere opvolgt. Zo zien we Oedipus als jonge vadermoordenaar, dan als oude man en vervolgens als vader van Antigone. Mooie rollen van de hele cast, met Fedja van Huêt als de jonge koning Oedipus. Regie: Peter de Baan. Rotterdam RO Theater. 22, 23 dec en 24 dec matinee.

LANG LEVE DE OPERA Jasperina de Jong en Lieuwe Visser spelen een geraffineerde en hoogst originele tweepersoonsmusical van Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. 22 dec Zeist Figi, 23 dec Hoorn Het Park, 27 dec Nijmegen Stadsschouwburg, 28 dec Den Haag Koninklijke Schouwburg.

TIP TOP Jenny Arean en Joost Prinsen in een weemoedig makend variété over vooroorlogs amusement van joodse makelij en de naoorlogse reflectie daarop. 22 dec Tiel Agnietenhof, 23 dec Alkmaar De Vest.

THE SOUND OF MUSIC Aanvallige versie van de sprookjesachtige musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 22 en 23 dec Apeldoorn Orpheus, 25, 26 dec Maastricht Theater a.h. Vrijthof, 28 dec Gouda Schouwburg.

MOEDER EN KIND De Belgische dans- en theatermaker Alain Platel creëerde op basis van teksten van Arne Sierens, foto's van de Brit Nick Waplington en de sfeer van de volksbuurten in Gent een weergaloze voorstelling die een gierend beeld schept van een milieu waar armoe troef is, tederheid met moeite te veroveren en fantaseren op grond van schlagers en videoclips van levensbelang. Met onvergetelijk spel, vooral van de vier, jonge, kinderen. 27 en 28 dec Rotterdam Lantaren/ Venster.

ROMEO EN JULIA Een kleine Romeo en Julia door Huis aan de Amstel. Twee kinderen spelen Romeo-en-Juliaatje met de verkleedkist, een enorme verzameling oud meubilair en verschillende soorten poppen. Glanzend opgepoetste, hartveroverend geacteerde hedendaagse versie, waarin ook Shakespeare nog is terug te vinden. Vanaf 7 jaar. 23 dec Drachten De Lawei, 24 dec Utrecht De Blauwe Zaal.

EN VERDER: Met een breierdeck door Hans Teeuwen. 22 dec Vught De Speeldoos; Natte sneeuw door Arjan Ederveen en Loes Luca. 22 t/m 27 dec 25 dec matinee, 26 dec matinee en avond. Amsterdam Stadsschouwburg; De mensenvriend van Erik van Muiswinkel. 22 dec Hoogeveen De Tamboer; Hiep hiep rahoe van Urbanus. 22, 23 dec Zwolle Odeon.