Voorkeur: Muziek

KERSTMUZIEK Nog één concert van de tournee van The Tallis Scholars, die olv Peter Philips kerstmuziek ten gehore brengen, is niet uitverkocht: 21 dec 20u15 in de Rotterdamse Laurenskerk.

Het jeugdkoor Chorus Cantilene uit Moskou geeft 22 dec. 20u een concert in de Mariakerk aan de Hoofdstraat in Apeldoorn: internationale en Russische kerstliederen.

Het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachorkest geven olv Jos Vermunt en mmv Claudia Patacca, Helena Rasker, Nico van der Meel en Nanco de Vries op 22 dec 20u15 een uitvoering van Händels Messiah in de Grote Kerk in Den Haag.

Het Westerkerkkoor en het Bachorkest geven in de Amsterdamse Westerkerk olv Jan Pasveer en mmv Hieke Meppelink, Helen Resoort, Nico van der Meel en Wout Oosterkamp op 24 dec 10u30 een uitvoering van de delen I en II en op 26 dec 10u30 de delen III en IV van het Weihnachts Oratorium van J.S. Bach.

Het Gelders Orkest geeft met Jaap van Zweden als solist en dirigent twee kerstconcerten met op het programma de Symfonie nr 92 van Haydn, het Vioolconcert KV 216 van Mozart en de Tweede symfonie van Beethoven. 24 dec 14u15 De Vereeniging Nijmegen; 26 dec 14u15 Musis Sacrum Arnhem.

Drie opera's die deels op Kerstavond spelen (Puccini's La Bohème, Strauss' Die Fledermaus en Massenets Werther) worden 24 dec. 20u30 geïntegreerd tot een voorstelling van het Internationaal Opera Centrum Nederland, gezongen door jeugdig talent: Anne Grimm, Janny Zomer, Arnold Bezuyen, Peter Arink, Anton saris, Geert Smits, Erwin Caves,Esther Been en renate Arends. Na afloop is er Glühwein en kerstbrood. Cristofori, Prinsengracht 583, Amsterdam. Res. 020-6268495.

Sergio Tiempo geeft 26 dec. 14u30 een Kerstrecital in de Grote Zaal van de Doelen in Rotterdam met muziek van Chopin.

De fluitist Jacques Zoon geeft 26 dec. 15u een concert in de Maartenskerk in Doorn met muziek van Bach, Martinu, Franck en Norman dello Joio.

Nieuw Sinfonietta Amsterdam geeft 26 dec 14u30 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht olv Lev Markiz en mmv de celliste Quirine Viersen en de pianist Folke Nauta een kerstconcert met het Celloconcert in D van Haydn, het Pianoconcert KV 414 van Mozart en een bewerking van Beethovens Strijkkwartet op. 131.

De pianiste Regina Albrink geeft 26 dec 14u30 een kerstconcert met muziek van Händel, Beethoven, Liszt en Chopin in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

De pianist Wibi Soerjadi geeft 26 dec 20u30 een Kerst Gala in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met muziek van Chopin en Liszt.

STRANGER THAN PARA...NOIA De eerste 'klap op de vuurpijl' komt sinds '93 uit Tilburg waar zes dagen lang de muzikale grenzen vervagen. Op 24 dec treden o.a. op: 'klankpoëet' Jaap Blonk, en het Paul van Kemenade kwintet, op 26 dec Jeroen van Vliet solopiano en het Beets Brothers Double Quartet with Strings, op 27 dec het blazerscollectief De Ereprijs en de wereldmuziekclub Vershki da Koreshki, op 28 dec o.a. vocalist Han Buhrs en het Double Orchestra van bassist Eric van der Westen, op 29 dec gedichten van Jan Hanlo, op muziek gezet door Tom America en flamencodanseres Inès Arrubla + trio. op 30 dec tenslotte het pianoduo Rein de Graaff/Leo Cuypers en het Dutch Jazz Orchestra met onlangs ontdekt repertoire van Duke Ellingtons alter ego Billy Strayhorn. 24 t/m 30 dec aanvang 20.30u, Paradox Tilburg. Inl. 013-5432266.

KLAP OP DE VUURPIJL Voor de 20e keer presenteert componist Willem Breuker vijf dagen lang zijn Klap op de Vuurpijl. Vaste programma-onderdelen zijn elke avond het Breuker Kollektief, de Klaplopers en The Viellistic Orchestra uit Frankrijk. Daarnaast zijn te horen: op 27 dec de band van de Bulgaarse klarinettist Ivo Papasov + The Ebony Band o.l.v. Werner Herbers, op 28 dec Paramaribo Revisited met o.a. Pablo Nahar en het Xenakis Ensemble o.l.v. Diego Masson, op 29 dec een Bernard Hunnekink Project plus de 90 man sterke Koninklijke Philharmonie uit Bochholtz, op 30 dec het Michiel Braam Septet met 'De Getijden' en het Schönberg Ensemble met werk van Mauricio Kagel en op 31 dec tenslotte Joost Buis & His Famous Astronotes met muziek van Sun Ra, de pianisten Tomoko Mukaiyama en Joanna McGregor, feestorkest De Eigenwijzen en opnieuw Ivo Papasov. 27 t/m 31 dec aanvang 21u, TTA-gebouw Westergasfabriek Amsterdam. Inl. 020-6279070.

TREBLE SPANKERS Gezellige concerten van de Amsterdamse surfrockers, met Marokkaanse en Griekse invloeden en met een popcorn-discjockey die een koffer vol oude platen van James Last en Herb Alpert meesjouwt. 22 dec Magnifiosi, Lisse, 23 dec Willem II, Den Bosch, 24 dec Azijnfabriek, Roermond, 29 dec Tagrijn, Hilversum.

IRON MAIDEN Heavy metal-kerstconcert voor de sterke maag, met voorprogramma van My Dying Bride. 23 dec IJsselhal, Zwolle.