Voorkeur: Musea

BOEDDHA'S Zijn levenswandel en zijn attributen, verbeeld in goud, zilver, brons en steen, sieren al vanaf de zesde eeuw tot heden vele tempels en miljoenen huisaltaren. In de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam selecteerde Jan Fontein, oud museumdirecteur van het Museum of Fine Arts in Boston, ongeveer honderd bruiklenen uit drie musea in Thailand, het voormalige Siam. De boeddha's van Siam. T/m 15 april. Dag van 10-18u. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

METZ & CO Met Liberty-stoffen en japonnen die rages ontketenden en met meubels van Rietveld en Van der Leck die van een spartaanse eenvoud waren en minder goed verkochten, was Metz & Co in het begin van deze eeuw een vooruitstrevend warenhuis. Rietveld en Van der Leck werkten vanaf 1930 voor Metz. Het is onthutsend om te zien hoe armetierig de meubels, ikonen van de Nieuwe Zakelijkheid, er 65 jaar later uitzien. Metz-design t/m 18 febr in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u.

ARY SCHEFFER Tweehonderd jaar geleden werd Ary Scheffer geboren in Dordrecht en daarom wijdt de stad de komende maanden diverse evenementen aan de schilder. Hij was een van de best betaalde schilders van de Franse Romantiek, wiens werk veelvuldig door collega's werd gekopieerd. Door Vincent van Gogh die met sympathie over hem schreef kreeg zijn naam ook in onze eeuw nog een bekende klank. Het Dordrechts museum exposeert ruim tachtig schilderijen, waaronder bruiklenen uit Frankrijk, Engeland en Polen. Het Parijse atelier van Scheffer, nu waarin nu het Musée de la vie romantique is gevestigd is gereconstrueerd. Ary Scheffer, gevierd romanticus t/m 10 mrt in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht, di t/m za 10-17u, zo en feestdgn 13-17u.

ANDRIESSE Emmy Andriesse is in de eerste plaats die ene foto: de jongen met het pannetje. Broodmager, met piekerige haardos, in korte broek en gehavende schoenen die hem maten te groot lijken, is hij in de hongerwinter op weg naar een gaarkeuken. De opname is te zien in het Stedelijk Museum op een tentoonstelling van Andriesse's werk. T/m 14 jan in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma-zo 11-17u.

DA VINCI De meeste ruimte in de expositie is ingeruimd voor de maquettes en modellen van Leonardo's werktuigbouwkundige fantasieën: de handaangedreven hefschroef, de houten tank, de parachute, de met een veer opgewonden automobiel. Daarnaast onder meer een uitgebreide selectie van Leonardo's anatomische studies (natuurgetrouwe facsimiles) en de terra cotta buste van Christus als jonge man. Leonardo da Vinci, uitvinder, wetenschapper, kunstenaar. Tot 17 mrt. Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam, di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

CONSTANT Aan zelfbewustzijn en eigenzinnigheid heeft het Constant (Constant A. Nieuwenhuis, Amsterdam, 1920) nimmer ontbroken. De experimentele schilder en theoreticus van de Cobragroep bracht zijn artistieke inzichten consequent in praktijk. Aan zijn oeuvre worden twee grote retrospectieven gewijd. Het Stedelijk Museum in Amsterdam toont 77 werken uit 1948-1995. Het Haags Gemeentemuseum presenteert 90 aquarellen uit de periode 1975-1995. Constant. Schilderijen 1948-1995. T/m 21 jan. 1996. Stedelijk Museum. Ma t/m zo 11-17u. Constant, de aquarellen 1975-1995. T/m 4 febr. 1996. Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

HENDRIK N. WERKMAN Bij de grote overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum is de ontwikkeling van de Groninger avantgardist, die kort voor het einde van de oorlog door de bezettingsautoriteiten in Groningen is opgepakt en doodgeschoten, goed te volgen. Dat Werkman zich heeft ontwikkeld tot een hoogst eigenzinnig kunstenaar, wiens werk vijftig jaar na zijn dood nog fascineert, wordt overduidelijk. Uit innerlijke noodzaak geboren. Hendrik N. Werkman 1882-1945. T/m 14 jan. Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen, di t/m zo 10-17u.

DE LELIJKE TIJD De Lelijke Tijd heet de tentoonstelling met pronkstukken van de Nederlandse interieurkunst uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Hier wordt in twee zalen trots getoond wat lang afgedaan is als niet-oorspronkelijk, als kitsch of als ronduit lelijk, maar de meeste van de bijeengebrachte objecten staan een eeuw later nog te blaken van zelfvertrouwen. De Lelijke Tijd, pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895. T/m 31 maart 1996, Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u, 1 jan gesloten.

EN VERDER David Hockney t/m 21 jan 1996, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam; Een kunstkast gaat open; de mooiste tekeningen uit de collectie Teding van Berkhout uit de Hollandse school van de 17de tot de vroege 20ste eeuw t/m 7 jan. Teylers Museum, Haarlem; overzicht van het vroege werk van Bram van Velde, t/m 7 jan in het Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden; Dubbeltentoonstelling Rodin t/m 14 jan 1996 in het Paleis Lange Voorhout, Den Haag en het Singer Museum, Laren; Uit de schatkamer van de verzamelaar, Hollandse 17de-eeuwse meesters uit Nederlands particulier bezit, t/m 7 jan. Mauritshuis, Den Haag; Jan Jans en de kinderen t/m 7 jan in het Drents Museum, Assen; Raw material; een keuze uit de aanwinsten 1991-1995, t/m 4 febr. en Charley Toorop, t/m 18 feb. in het Kröller Müller Museum, Otterlo; Het Sprekende Lichaam, tentoonstelling over non-verbale communicatie bij mens en dier, t/m 11 feb in zowel het Brabants Natuurmuseum als het Skryption, Tilburg; schilderijen van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans t/m 14 jan. in De Pont, Tilburg.