Software-krakers

Indonesiërs hebben lak aan auteursrechten en kopiëren er lustig op los: 99 procent van de in Indonesië gebruikte computerprogramma's is illegaal gekopieerd. In Nederland wordt over 42 procent van de totaal gebruikte software wel netjes auteursrechten betaald. Doordat de overige 58 procent illegaal is gekopieerd, derven producenten en andere belanghebbenden jaarlijks ruim 300 miljoen gulden aan inkomsten.

Een en ander blijkt uit gegevens gepubliceerd op Internet (www.bsa.org) door Business Software Alliance. BSA, een samenwerkingsverband van softwareproducenten, probeert fabrikanten en handelaren van illegale software op te sporen. Hans Ranselaar, bestuurslid van BSA, vertelt dat het illegaal fabriceren van CD-ROMs met daarop een grote verzameling programma's op het moment populair is. Gedurende de laatste drie maanden zijn acht rechtzaken aangespannen tegen producenten en handelaren van CD-ROMs, waarvan BSA er zes won. In twee zaken is nog geen uitspraak gedaan.

Onlangs heeft BSA een studie voor de Europese Commissie laten uitvoeren. Als het illegaal gebruik in West-Europa op dit moment 15 procent lager zou zijn, zouden ruim 50.000 extra banen ontstaan. Het totaal uitbannen van illegaal gebruik van software lijkt echter niet mogelijk. “Nog deze week verwacht ik dat een partij van ruim 10.000 nieuwe illegale CD-ROMs, Private Domain 4, op de markt komt”, aldus Ranselaar.

    • Jan Reinier Voûte