Pronk heeft felle kritiek op hoogste man van VN

DEN HAAG, 21 DEC. Minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) heeft felle kritiek op de hoogste functionaris van de Verenigde Naties, secretaris-generaal Boutros-Ghali. Het handelen van de Egyptenaar is volgens Pronk uitsluitend gericht op de instandhouding van zijn positie als secretaris-generaal.

Pronk zei gisteravond voor de radio dat Boutros-Ghali de mensen die direct onder hem staan, “naar zijn pijpen laat dansen”. De VN-topman treedt volgens Pronk solistisch op: “Hij behandelt zijn mensen niet als een team, maar als onderlinge concurrenten. Boutros-Ghali zou op moeten treden als de premier van een land, waarbij elk kabinetslid een bijdrage kan leveren aan het totale beleid.” Volgens Pronk doet Boutros-Ghali juist het tegenovergestelde. Hij houdt zijn beste medewerkers op afstand, omdat deze een gevaar vormen voor zijn positie.

Op vervanging van de secretaris-generaal heeft Pronk “geen enkele invloed”, want het aankaarten daarvan is een taak van de minister van buitenlandse zaken, Van Mierlo. Deze kan volgens Pronk overigens weinig doen, want de benoeming van de secretaris-generaal is een zaak voor de Veiligheidsraad “en daar zitten we niet in”, aldus Pronk.

De aanleiding voor Pronks uitval is het ontslag van een speciale VN-vertegenwoordiger in Burundi een half jaar geleden. Deze door Pronk bewonderde Mauretaniër Ould Abdallah is om onbekende redenen persoonlijk door Boutros-Ghali van zijn functie ontheven.