Poolse regering: geen gevaar

WARSCHAU, 21 DEC. Het Poolse kabinet heeft president Walesa's bewering dat er een onmiddellijk gevaar voor de staatsveiligheid bestaat, van de hand gewezen. Premier Oleksy, het kennelijke doelwit van Walesa's initiatief, beschuldigde Walesa van een poging tot destabilisatie van Polen, enkele dagen voor zijn vertrek als president.

Walesa, die zaterdag wordt opgevolgd door de ex-communist Aleksander Kwasniewski, liet woensdagavond weten over documenten te beschikken die zouden wijzen op een “gevaar voor de staatsveiligheid”. Hij lichtte 's lands belangrijkste leiders in op een bijeenkomst waarop premier Oleksy ontbrak. Details zijn niet bekendgemaakt. Maar anonieme bronnen binnen de regering zeiden gisteren dat Walesa's documenten - waarbij video- en geluidsbanden - lijken aan te tonen dat de ex-communist Oleksy vanaf 1983 voor de Sovjet- en later de Russische geheime dienst heeft gewerkt. Later lichtte een eveneens anoniem gebleven bron toe dat Oleksy vriendschappelijke banden heeft onderhouden met een man die later een Russische spion bleek te zijn; de relaties van de latere premier met de spion zouden echter onschuldig van aard zijn geweest. De Russische inlichtingendienst heeft naar aanleiding van die onthulling officieel laten weten dat Oleksy nooit voor de KGB of voor een opvolgerorganisatie daarvan heeft gewerkt.

Oleksy reageerde gebeten op de beschuldigingen. “Dit is een smerige provocatie. Mensen van de geheime diensten proberen met toestemming van de minister van binnenlandse zaken en Lech Walesa het land intern te destabiliseren”, zo zei hij. “Walesa's doel is het presidentschap van Kwasniewski te verstoren of zelfs te torpederen. Ik heb een gevoel van walging dat het kamp van Walesa in de strijd om de macht geen enkele morele of ethische terughoudendheid in acht neemt. Zulke acties worden ondernomen door mensen die ziek zijn van haat”, aldus Oleksy. Hij beklaagde zich over het feit dat hij is afgeluisterd en gefilmd, dat “bewijzen kunnen zijn vervalst” en dat “de geheime diensten in Polen in dienst staan van één factie”.

De premier riep gisteravond de regering bijeen, die op basis van de door Walesa overlegde documenten tot de conclusie kwam dat “ze de bewering dat er sprake is van een bedreiging voor de staat niet kan delen”. “Informatie, ontvangen van de ministers van binnenlandse zaken en defensie, geeft geen aanleiding tot een dergelijk standpunt of tot de noodzaak speciale maatregelen te nemen”, aldus een verklaring van de regering. President Walesa en 'zijn' ministers binnen de regering - de door hem benoemde ministers van binnenlandse en buitenlandse zaken en defensie - waren bij de zitting aanwezig; ze verlieten die voortijdig, zonder het woord te voeren. (Reuter, AP, AFP)