Polygram koopt de distributierechten van Samuel Goldwyn

ROTTERDAM, 21 DEC. Film- en muziekmaatschappij Polygram, voor 75 procent eigendom van Philips, koopt voor 62 miljoen dollar (100 miljoen gulden) de distributierechten van de film- en televisiecatalogus van de Samuel Goldwyn Company. Tegelijkertijd neemt de Philips-dochter enkele roerende goederen en schulden over van deze onafhankelijke Amerikaanse filmbibliotheek.

De filmcatalogus van Goldwyn, die geen banden heeft met filmstudio Metro Goldwyn Mayer (MGM), beslaat 850 films. Goldwyn verwierf onlangs de rechten van 75 filmklassiekers, waaronder Wuthering Heights (Woeste Hoogten). Voorts beschikt Goldwyn over de rechten op zevenhonderd afleveringen van bekende televisieseries, waaronder die van Flipper.

Tot het bezit van de Samuel Goldwyn Company behoren verder een keten van Amerikaanse filmtheaters en bedrijven die de programmering verzorgen van televisiezenders en theaters. Deze activiteiten blijven buiten de transactie met Polygram. Samuel Goldwyn blijft ook verantwoordelijk voor de schulden van de holdingmaatschappij.

Polygram liet eerder deze week weten dat de winst over 1995 voor het eerst sinds jaren geen groei zal vertonen. In 1994 boekte het concern een netto winst van 738 miljoen gulden op een omzet van 8,6 miljard gulden. In een reactie daarop daalde de beurskoers in Amsterdam scherp. De platen- en filmmaatschappij heeft dit jaar nog geen kassakraker op het scherm kunnen brengen. Vorig jaar verdiende de filmdivisie van Polygram veel geld met de komedie Four Weddings and a Funeral.

Op popgebied slaagden artiesten als Sting en U2 er niet in hun werk tijdig in te leveren. Hun lang verwachte nieuwe albums verschijnen nu komend jaar, net als die van Bryan Adams, The Cranberries en Sheryl Crow. Polygram verwacht veel van de nieuwe film Sleepers met Robert de Niro en Brad Pitt en Dead Man Walking, een film van Tim Robbins met Susan Sheridan en Sean Penn.