Optimistisch Boeing voert produktie op

ROTTERDAM, 21 DEC. Vliegtuigfabrikant Boeing gaat zijn produktie belangrijk uitbreiden. De produktievergroting is enerzijds bedoeld om de achterstand in te lopen die is ontstaan door de net afgelopen langdurige staking, maar heeft ook te maken met het toegenomen aantal orders. Boeings bestuursvoorzitter R. Woodard heeft het besluit gisteren aangekondigd. “Dit is een positief teken”, zei Woodard. Hij beschouwt het als het begin van een verdere verhoging van het produktietempo. Het weerspiegelt volgens hem de omslag bij de afnemers, de luchtvaartmaatschappijen en de gunstige lange-termijnperspectieven van de vliegtuigindustrie. Dit jaar heeft Boeing al orders geboekt voor 255 vliegtuigen met een totale waarde van circa 18 miljard dollar. In geheel 1994 boekte Boeing slechts orders voor 120 vliegtuigen met een totale waarde van 7,8 miljard dollar. Boeing, de grootste vliegtuigbouwer ter wereld, wil de produktie van bijna alle vliegtuigtypes volgend jaar opvoeren. Zo gaat ook de produktie van de kleine 737 omhoog van 7 toestellen naar 8stuks per maand. Dit is opvallend omdat eerder dit jaar nog een produktieverlaging voor dit toestel, een concurrent van onder andere de Fokker 100, was aangekondigd.