Optimisme bij politie over cao

UTRECHT, 21 DEC. De voorzitters van de politiebonden NPB, ACP en ANVP toonden zich gisteren in de Veemarkthallen in Utrecht tamelijk optimistisch over de onderhandelingen met minister Dijkstal (binnenlandse zaken), die vanmiddag op het ministerie in Den Haag zouden worden heropend. In de veemarkthallen voerden ruim vijfduizend politiebeambten actie voor een betere CAO.

Voorzitter Van Duijn van de NPB zei dat hij in de voorgesprekken met ambtenaren had gemerkt dat er “beweging in de zaak” zit. “Den Haag is in onze richting aan het opschuiven. De acties hebben wel degelijk zin gehad.” Namens de ACP toonde woordvoerder Kouwenhoven zich terughoudender. “We hebben al eens eerder gedacht dat we met Dijkstal rond waren. Toch nemen we aan dat hij doorheeft dat we heel vastberaden zijn.”

De demonstrerende agenten waren volgens de spandoeken en de leuzen gisteren nog steeds woedend op de minister. In een zogenoemd Dijkstal-tribunaal klaagden ze de bewindsman aan wegens “kiezersbedrog, aantasting van de goede naam van agenten en leiding geven aan een criminele organisatie”. Ze veroordeelden hem uiteindelijk tot onmiddellijke terugkeer naar de onderhandelingstafel.

Zes agenten droegen de inmiddels bekende paarse doodskist met zich mee. 'Dijkstal? Hij steelt!' stond er op witte lakens geschreven. En: 'Dijkstal moet aan de dijk of op stal'. De bonden hadden een moppentapper uitgenodigd, maar kregen daarvan spijt. Zijn grappen en grollen over Dijkstra vielen in het bijzonder bij de christelijke bond niet in goede aarde.

De bonden hopen dat er geen nieuwe nieuwe protestdag nodig is. Eerder kondigden ze aan dat ze eventueel voor 10 januari een landelijke stakingsdag willen organiseren. De korpsbeheerders hebben laten weten dat ze in dat geval de rechter zullen inschakelen, omdat “de reguliere hulp van de politie aan het publiek daardoor in ernstig gevaar kan komen”.