Moskou is duurste stad van Europa

GENEVE, 21 DEC. Moskou is dit jaar de duurste stad in Europa geworden. Buiten Europa zijn de kosten van levensonderhoud alleen in de Japanse steden Tokio en Osaka hoger. Amsterdam staat op de Europese ranglijst op de 21ste plaats en op de wereldranglijst op een gedeelde 41ste, samen met Dar es Salaam in Tanzania.

Dat blijkt uit het jongste halfjaarlijkse onderzoek van Corporate Resources Group in Genève, een bureau dat informatie verzamelt voor bedrijven en instellingen die werknemers in het buitenland hebben. Het onderzoek omvat de prijzen van goederen en diensten in 136 grote steden.

Moskou kwam bij het vorige onderzoek nog als achtste uit de bus. De sprong op de ranglijst is het gevolg van een flinke stijging van de dollarprijzen in westerse winkels in de Russische hoofdstad. Onder de tien duurste steden zijn er vijf in Europa. Behalve Moskou zijn dat Genève op de vierde plaats, Zürich (5), Oslo (6) en Kopenhagen (7). Peking staat op de achtste positie, de Gabonese hoofdstad Libreville op de negende en Seoul (Zuid-Korea) op de tiende. Het goedkoopst zijn o.a. Mexico City en Harare (Zimbabwe). De duurste stad, Tokio, heeft een prijsindexcijfer van 202, en de goedkoopste 74. Als uitgangspunt geldt 100 voor New York. Amsterdam staat op 107.

(ANP)