Mobiele telefoon populair als cadeau

ROTTERDAM, 21 DEC. PTT Telecom heeft gisteren de halfmiljoenste abonnee aan zijn netwerken voor mobiele telefonie gekoppeld. De afgelopen twaalf maanden heeft het bedrijf 200.000 nieuwe abonnementen verkocht, een toename met 65 procent. Mobiele telefonie is daarmee een van de belangrijkste groeimarkten van het telecombedrijf.

Concurrent Libertel, sinds drie maanden actief in mobiele digitale (GSM-) telefonie, heeft inmiddels 25.000 abonnees. Volgens PTT Telecom en Libertel behoort een mobiele telefoon dit jaar tot de meest gekochte kerst- en sinterklaascadeaus. Ook de semafoon blijkt zeer populair. Hiervan zijn er inmiddels ook een half miljoen verkocht, waarvan ruim honderdduizend buzzers.

De halfmiljoenste mobiele-telefoonabonnee van PTT Telecom is een inwoner van Leeuwarden, die een aansluiting heeft genomen op het NMT-net (de analoge vorm van mobiele telefonie, waarvoor in Nederland de zogeheten ATF-netten 2 en 3 bestaan). Deze oudere netwerken zijn, door hun internationaal beperktere gebruiksmogelijkheid, vooral in trek bij mensen die veel in Nederland bellen. Het gebruik van NMT-telefonie is in doorsnee goedkoper dan GSM.

Zowel voor NMT als GSM constateert PTT Telecom veel animo. Het aantal NMT-aansluitingen bedraagt nu 260.000, 20.000 meer dan eind 1994. PTT's GSM-net, sinds medio 1994 in de lucht, heeft inmiddels 240.000 klanten. Drie jaar voor de komst van GSM telde Nederland honderdduizend gebruikers van een mobiele telefoon. In september 1993 was dat aantal verdubbeld. De mijlpaal van 300.000 werd in november 1994 bereikt.

PTT Telecom gaat ervan uit dat de groei zich op korte termijn verdubbelt tot 400.000 nieuwe aansluitingen per jaar. Directeur J. Ploegmakers, verantwoordelijk voor de mobiele telecommunicatiediensten van PTT Telecom, sprak eerder dit jaar de verwachting uit dat, mede onder invloed van concurrentie, de Nederlandse markt voor mobiel telefoneren in het jaar 2000 4 miljoen gebruikers kan tellen. Dan beschikt een kwart van de bevolking over een mobiele telefoon, wat internationaal geldt als een verzadigingspunt. Het aantal aansluitingen op het 'vaste net' van PTT Telecom bedraagt sinds vorige maand 8 miljoen.