Marine-leden maakten 'Nagasaki-bom'

DEN HELDER, 21 DEC. De politie in Den Helder heeft 29 mensen aangehouden wegens produktie van en handel in “levensgevaarlijk vuurwerk”. Het merendeel van hen is personeel van de marine. Twee van de vier hoofdverdachten, beiden onderofficieren, zitten nog vast. De zwaarste vuurwerkbom, een exemplaar van 60 kilo, is in Harderwijk aangetroffen.

Volgens woordvoerder R. Koningstein van de politie Den Helder/Texel gaat het in totaal om 2.500 kilo “legaal en illegaal” vuurwerk. “Er was vuurwerk bij dat alleen bij grootschalige evenementen mag worden gebruikt. Dat materiaal mag alleen langs elektronische weg worden aangestoken door 'springmeesters', experts op dit gebied. Bij sommig vuurwerk is de minimale afstand van toeschouwers op vijftig meter gesteld. Kun je nagaan, hoeveel risico's eraan zitten.”

Het aangehouden marine-personeel, dat geen materiaal van Defensie ontvreemde, vervaardigde onder meer een 'Nagasaki'-bom. “Daarvoor peuterden ze 'flowerbeds' ('onschuldig vuurwerk', red.) uit elkaar en gebruikten het kruit voor een zwaarder projectiel”, legt Koningstein uit. “Bij de verkoop leverden ze er ook nog stalen of hardgeperste buizen bij om het spul af te schieten.” Volgens de woordvoerder is met zo'n bom onlangs in Overijssel een telefooncel opgeblazen.

De politie kwam het netwerk van producenten en handelaren op het spoor na een tip. “In november meldde iemand dat er lieden met bestelpapieren voor het vuurwerk langs de deuren leurden. We hebben die lijsten in handen gekregen. Daarna zijn we huiszoekingen gaan doen. Op tal van plaatsen in Noord-Holland, maar ook in de rest van Nederland, vonden we grote hoeveelheden vuurwerk. Ik verwacht nog meer arrestaties”, aldus Koningstein. De woordvoerder voegt eraan toe dat “veel geschrokken mensen” intussen het gekochte vuurwerk hebben ingeleverd.

De produktie en handel in vuurwerk is “bijzonder lucratief”, aldus Koningstein. “Een pakket dat honderd gulden kost, gaat voor 300 piek de deur uit.” De totale waarde van de partij bedraagt tienduizenden guldens. Een woordvoerder van de marine zegt “geschrokken” te zijn van de betrokkenheid van marine-personeel bij het produceren en verhandelen van het vuurwerk. “We wachten het onderzoek van de politie af. Daarna nemen we eventueel maatregelen. Het vergrijp kan gevolgen hebben voor de carrière van onze personeelsleden.”