MARIA IN DE MODE

Koos Vast Trading, KNSM-laan 756, 1019 LT Amsterdam, tel: 020-6940226. E-mail: koosvast@dds.nl. Beelden van KVT zijn oa te vinden bij de volgende winkels: Blue Gold Fish, Rozengracht, Amsterdam; Expo, Zuidplein, Rotterdam; Daan, Halstraat 12, Breda; en P&P, Lijnmarkt 16, Utrecht

Zoeken we kerststalletjes? Ze staan er in alle soorten en maten. Van plastic minihutjes, via klunzig beschilderde beeldengroepen zoals oma die vroeger had, tot kleuterhoge figuren van gips, waarvan er maar zo'n drie groepen van 36 beelden per jaar geleverd kunnen worden, die dan pakweg zesduizend gulden moeten kosten. Maar veel populairder dan de kerststal is het Mariabeeld in de kelderachtige ruimte van KoosVastTrading, groothandel in heiligenbeelden. Maria staat er in gestileerde artdeco versies, in barokke gewaden, in fluorescerend plastic of traditioneel blauw-wit. Ze heeft blozende wangen en een wulpse glimlach, of een lijkwit en ingetogen koppie. Ze vertrapt zwarte slangen, of danst op een wolkje van duiven. Ze kruist haar handen devoot onder het bloedend hart, of draagt een buitenproportionele peuter in haar armen.

“Drie jaar geleden begreep bijna niemand waarmee we bezig waren,” vertellen Bram de Regt en Frederick Balhuizen, protestant van huis uit en dus verstoken van iedere bekeringsijver. “Het werd nog al eens verkeerd begrepen als we met ons vertegenwoordigerskoffertje in een winkel aankwamen.” Ze begonnen op de markt, waar vooral mensen uit Afrika en Suriname hun fleurige heiligenbeelden kochten, die ze vier keer per jaar halen in kloosters en dorpjes van het Oostblok. De handel is het laatste jaar serieus geworden. De beelden zijn bijna niet meer aan te slepen. Curiosawinkels zoeken beelden met een oud patin, dat Bram en Fred desgewenst aanbrengen op de nieuwe modellen die immigranten doorgaans zoeken voor hun huisaltaren, terwijl de kitsch en camp-rage de vraag naar mierzoete Maria's en goudgespoten Jezusbeelden deed toenemen. De maagd belandde naast Boeddha in de New Age-winkels. Houseparty's worden aangekleed met rozenkranzen en kruizen. Verbazingwekkend, maar vreselijk leuk vinden Bram en Fred hun handel. Het enige nadeel van de onverwachte drukte is dat de plannen voor een heuse reli-kledinglijn - rokjes en t-shirts afgebiest met het goudgalon van priestergewaden - pas komend jaar serieus uitgewerkt kunnen worden.

    • Jinke Obbema