Loudon krijgt leiding bij beurstoezicht

AMSTERDAM, 21 DEC. Oud-bankier en oud-beursbestuurder jhr. mr. F.J. Loudon (57) wordt de nieuwe voorzitter van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de organisatie die namens het ministerie van financiën toezicht houdt op de effectenhandel in Nederland. Daarmee volgt hij drs. J. Zantman (70) op die vijf jaar voorzitter van de STE is geweest.

De beoogde benoeming van Loudon - die tot 1994 werkzaam was voor de effectenbank MeesPierson - wordt desgevraagd bevestigd door de woordvoerster van de STE. Formeel moet de benoeming nog bekrachtigd worden door minister Zalm van Financiën. Vanochtend was het definitieve fiat nog niet binnen.

Loudon geldt als een merchant banker van de oude stempel, uiterst voorzichtig en discreet. Hij is geen prater en wordt door sommigen afgeschilderd als “wat afstandelijk”.

Oud-Amrobankier en mede-beursbestuurder mr. F. Hoogendijk noemt de benoeming “een hele goede keuze”. Hoogendijk is blij dat Loudon heeft ingestemd omdat “ik dacht dat hij zich terug zou trekken op zijn landgoederen”. Ook de Amsterdamse effectenbeurs toonde zich vanochtend tevreden met de keuze voor Loudon. “We kennen Francis goed”, aldus de woordvoerder.

In 1969 trad Loudon na een stageperiode in dienst van Pierson, Heldring & Pierson, een prestigieuze zakenbank in Amsterdam. Als vice-voorzitter van de bank was hij betrokken bij de fusie met Mees & Hope, waaruit het huidige MeesPierson voortkwam. De woordvoerster van de STE zegt dat Loudon is gevraagd vanwege zijn internationale ervaring en grote kennis van het effectenvak. Ook zijn bestuurlijke ervaring wordt gezien als een pré.

In 1991 trad Loudon toe tot het bestuur van de Vereniging voor de Effectenhandel, de officiële benaming van de Amsterdamse effectenbeurs. Daar maakte hij de ingrijpende reorganisatie en sanering van de oude beursvloer mee. Hoogendijk roemt vooral Loudons opstelling in tuchtrechtprocedures waarbij hij toonde “een onafhankelijk oordeel” te bezitten. Zo was hij betrokken bij bestraffingen van de effectenhuizen ACC en Suez Kooijman wegens beursfraude. Ervaring op dat gebied noemt Hoogendijk prettig omdat de STE een steeds belangrijkere rol krijgt bij het handhaven van beursregels.

Loudon - die per 1 januari bestuurder en per 1 juli voorzitter van de STE wordt - treft een organisatie aan die sterk aan het veranderen is. Sinds de invoering van de Wet Toezicht Effectenverkeer in 1992 vindt er een duidelijke verschuiving van macht plaats van de Amsterdamse effectenbeurs naar haar toezichthouder. Zo zullen aspirant beursleden per 1 januari voor een vergunning niet langer bij de beurs moeten aankloppen, maar moeten ze naar de STE.

De STE doet ook zelf haar uiterste best meer activiteiten naar zich toe te trekken. Zo kondigde de stichting enkele maanden geleden aan onderzoeken naar misbruik van voorkennis op de beurs voortaan onder eigen hoede te gaan nemen. Die onderzoeken zorgen voor veel publiciteit en het gebrekkige succes bij de rechter voor evenveel kritiek van de buitenwereld. Tot dusver is van verbetering nog weinig zichtbaar. Loudon zal de nieuwe rol van de STE vorm moeten geven.

    • Jaco Alberts