Lijf en leed

Waar zit je hart, je lever, je nieren of je maag? Op de tentoonstelling Lijf en Leed in Museum Boerhaave wordt met skeletten, anatomische preparaten, -modellen en -afbeelden de bouw van het menselijk lichaam uitgelegd. Pandemonia Theaterprodukties speelt 'Over m'n lijk', een komische anatomische les; het vertelt de geschiedenis van het anatomisch onderwijs vanaf de middeleeuwen tot in onze eeuw (28, 29 dec en 2, 4, 7 jan, aanvangstijden 14u en 15u). Maar je kan ook zelf aan de slag met de anatomie. In 'Het Binnenste Buiten' mag je een echte anatomnsche plaat maken: organen moeten worden ingekleurd, uitgeknipt en op de juiste plaats in het menselijk lichaam worden geplakt (24, 27 dec en 3 en 5 jan vanaf 13u30-16u30). Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Open di t/m za 10-17u, zo, eerste en tweede kerstdag 12-17u. Nieuwjaarsdag gesloten.

Kerstspeurtocht

Het was nacht; heel erg koud en donker. Ik was met de andere herders en schaapjes op het veld en toen gebeurde het. Plotseling was er een fel licht. Opeens stond er een engel voor ons. Nou daar schrik je natuurlijk wel even van. Die engel had een boodschap voor ons, een boodschap van God. De engel zei: 'Ga naar Betlehem, naar de stal. Daar vind je een bijzonder, pasgeboren kindje. Het is in doeken gewikkeld.' Zo begint het verhaal van herder Jan in het Catharijneconvent en dat is ook het begin van de kerstspeurtocht door het museum: herder Jan stelt je vragen over bijvoorbeeld de Napolitaanse kerststal (uit de 18de eeuw met 56 figuren) en over schilderijen en beelden die met kerstmis te maken hebben. Zijn de antwoorden goed dat is er voor de succesvolle speurder en speurster een prijs. Ook speelt poppentheater Hannie Slotje op zo 24 dec om 14u, 15u en 16u de voorstelling 'Het geheim van de herders' over Simon, een jonge herdersjongen. Kaartjes (voor de poppenkastvoorstelling) ƒ 2,50 (exclusief toegang). Res 030-2313835. Museum Catharijneconvent, Nieuwegracht 63, Utrecht. Open di t/m vr 10-17, za en zo, eerste en tweede kerstdag 11-17u.

Eten of bevriezen

Als het winter is, is het voor veel vogels moeilijk om genoeg voedsel te vinden, vooral de kleinere vogels zoals koolmees, winterkoning, merel en roodborst. Veel van deze vogels moeten al enkele uren na zonsopgang iets eten, anders vriezen ze dood! De vogels die in en rondom onze tuinen leven kunnen we een handje helpen door dagelijks wat brood en vogelzaad uit te strooien. Maar er zijn meer manieren om de vogels te helpen. Op woensdag 27 dec en 3 jan organiseert Natuurmonumenten twee middagen van 14-15u30 voor kinderen van 6 tot 12 jaar in bezoekerscentrum Dwingelderveld over wintervoeding van vogels. Je mag die middag ook zelf een vetbol maken en mee naar huis nemen. Kosten ƒ 1,- Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen. Res. 05221-2951.

De ster van Betlehem

Was de ster van Betlehem een komeet, de explosie van een ster, een bijzondere samenstand van heldere planeten, of nog iets anders? In het Artisplanetarium kan je in de kerstvakantie allemaal filmpjes bekijken die een verklaring geven voor het natuurverschijnsel. Het programma draait elke dag tussen 11 en 16u op de hele uren. En verder is er in het Zoölogisch Museum de tentoonstelling 'Het lot van de Dodo' te zien: de treurige geschiedenis van deze kalkoenachtige vogel, na even wennen aan het donker zijn in het nieuwe Nachtdierenhuis o.a. grootoorvleermuizen, nachtaapjes, gordeldieren en vogelspinnen te zien en er zijn allemaal nieuwe babies in Artis geboren: kameel Jos, yak Cor, hyenahondjes, jonge beverratten en er is een giraffe van nog geen week oud: Daniëlle. Artis, Plantage Kerklaan 38-40. Amsterdam.

De Ark van Noach

Volgens de Bijbel was Noach ooit de redder van het leven op aarde tijdens de Zondvloed. Op zijn Ark waren behalve mensen ook veel dieren. Omdat ook in deze tijd veel diersoorten met uitsterven bedreigd worden heeft het Belastingmuseum een tentoonstelling georganiseerd met als motto: is er voor ons dieren nog plaats op deze aarde? De Ark van Noach is in het Belastingmuseum nagebouwd met levensechte (opgezette) apen, pinguins en andere bedreigde diersoorten. Op tweede kerstdag (26 dec) vertelt Joanne Oussoren, actrice bij het Droomtheater Rotterdam, hoe zij droomt dat de Ark van Noach met o.a. zeepaarden, reuzeschildpadden en Indische olifanten bijna vergaat.... En in de kerstvakantie je je ook van 11-16u30 meedoen aan een tekenwedstrijd, de beste tekening worden in het Museumvrienden-tijdschrijft 'Impost' afgedrukt. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Belastingmuseum, Parklaan 14-18, Rotterdam. Open di t/m zo 11-17u. Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker