Langverwacht boek van Gerard Reve voltooid

AMSTERDAM, 21 DEC. De schrijver Gerard Reve heeft Het Boek van Violet en Dood voltooid. Dat blijkt uit de voorjaarsaanbieding van zijn uitgever. Het boek dat in maart bij uitgeverij Veen zal verschijnen, telt 256 bladzijden en wordt aangekondigd als zijn meest autobiografische roman.

Het Boek van Violet en Dood vervult in het semi-autobiografische werk van Gerard Reve en in interviews al tientallen jaren een belangrijke rol, meestal onder de iets afwijkende titel Het boek van het violet en de dood. Ooit aangekondigd als Reve's eerstvolgende roman heeft het boek uiteindelijk steeds meer mythische trekken gekregen tot het veranderde in wat het definitieve boek van Reve zou zijn, waarin hij alles zou zeggen wat er te zeggen viel - en dat daarom misschien wel nooit zou verschijnen.

In de catalogus van uitgeverij Veen wordt het boek nu beschreven als een rijke onbeteugelbare gedachtestroom waarin de schrijver rouwt om een buurjongen die door een verkeersongeluk om het leven is gekomen. Het boek zou inderdaad over 'alles' gaan: 'Over God, liefde, dood, kunst, politiek en natuurlijk over de Mededogenloze Jongen...'

Uitgever Dick Gubbels van Veen bevestigde vanmorgen dat Het Boek van Violet en Dood definitief af is. “Het boek is wel eens vaker aangekondigd, maar dan verscheen het later onder een andere naam. Maar deze keer was Reve er van overtuigd dat het boek dat hij inleverde deze naam moest krijgen.” Gubbels wil niet zeggen of het inderdaad Reves laatste boek zal zijn. “Reve doet nog steeds niets anders dan schrijven. Voor een boek van een dergelijke omvang heb je natuurlijk wel weer enkele jaren nodig, maar mijn persoonlijke overtuiging is dat hij doorgaat.”