Jeltsin wil beleid niet wijzigen na zege van communisten

MOSKOU, 21 DEC. President Jeltsin zal zijn beleid niet veranderen na de winst voor communisten en nationalisten bij de Russische parlementsverkiezingen. “Er is geen reden om bezorgd te zijn of om de verkiezingen als een tragedie te beschouwen”, zei Jeltsin gisteren in zijn eerste openbare commentaar op de voorlopige uitslag, die de communisten en nationalisten de helft van de 450 parlementszetels in het vooruitzicht stelt.

“Twintig procent is slechts twintig procent. Sommige landen hebben meer communisten in hun parlement en vinden ook manieren voor samenwerking en een normale democratische ontwikkeling”, aldus Jeltsin, die refereerde aan de 21,5 procent die de communistische partij volgens voorlopige uitslagen haalt. “We moeten doorgaan met ons beleid zoals het is. Er is niets dat ons daarbij kan tegenhouden.”

Jeltsins commentaar sloot aan bij dat van premier Tsjernomyrdin, die eerder heeft gezegd dat van beleidswijzigingen of ontslagen als gevolg van de uitslag geen sprake zou zijn. Jeltsin verblijft nog altijd in een sanatorium, nadat hij eind oktober door hartproblemen was getroffen. Volgens zijn woordvoerder is hij elf kilo afgevallen en “werkt hij als een wolf”. De president zou in februari aankondigen of hij zich herkiesbaar stelt.

De presidentsverkiezingen van 16 juni volgend jaar nemen in de meeste beschouwingen over de binnendruppelende uitslagen een centrale plaats in. De leider van de communisten, Gennadi Zjoeganov, zei dat “anticommunisme in Rusland eindelijk verslagen is”. Maar hij kondigde aan met zijn mandaat nog geen radicale stappen te nemen, omdat een politieke crisis de kansen van zijn partij in juni zou kunnen schaden. Jegor Gajdar, de econoom die in 1992 als vice-premier aan de wieg stond van de economische hervormingen maar nu de kiesdrempel niet lijkt te halen, zei dat zijn partij waarschijnlijk geen presidentskandidaat zal stellen, om verdeeldheid te voorkomen onder de democraten.

Vanmorgen werd wel de definitieve verdeling bekend van die helft van de parlementszetels waarover in de kiesdistricten is gestemd. Van de 225 zetels gaan er 77 naar onafhankelijke politici, 58 naar communisten, 20 naar de met de communisten samenwerkende Agrarische partij, 14 naar de hervormingsgezinde oppositiepartij Jabloko, 10 naar Ons Huis is Rusland van premier Tsjernomyrdin, 9 naar de partij van Jegor Gajdar, 9 naar Macht aan het Volk van voormalig Sovjet-premier Nikoljar Ryzjkov, 5 naar de partij van generaal Lebed en de resterende 23 naar andere partijen.

    • Hans Nijenhuis