Invloed verlies Wall Street op Damrak beperkt

AMSTERDAM, 21 DEC. Op de Amsterdamse effectenbeurs was de stemming na de hausse van gisteren kalm. Een licht lagere dollar en slotverliezen op Wall Street zorgden aanvankelijk voor koersdalingen. Later op de ochtend herstelde de AEX tot 480,83 punten omstreeks het middaguur. Per saldo resulteerde een minieme daling van de graadmeter voor de stemming op de beurs met 0,18 punten.

AMSTERDAM Bierproducent Heineken was opvallend sterk met een vooruitgang van 4,30 gulden op 286,30 gulden. Ook detailhandelconcern Ahold, dat op 22 december op de Brusselse effectenbeurs in de notering komt, deed het goed met een koersstijging van 60 cent tot 64,80 gulden omstreeks het middaguur.

Fokker, dat een akkoord met de vakbonden heeft bereikt over beperking van de loonkosten en de helft van ruimtevaartdochter Space & Systems verkoopt, boekte een winst van een dubbeltje op 8,90 gulden. Van Ommeren boekte een winst van een halve gulden op 48 gulden.

Vendex was 60 cent lager op 47,40 gulden en DSM liet 1,10 liggen op 128,90 gulden. Unilever was 2 gulden lager op 224,50 gulden en ook ING moest een verlies accepteren: 80 cent op 106,50 gulden.

Op de lokale markt was er vanmorgen opnieuw verlies voor Hunter Douglas. De fabrikant van onder meer zonneweringen verloor een gulden op 72,50. Heidemij, dat projectmanager en bouwadviseur Starke Diekstra overneemt boekte 30 cent winst op 14,30 gulden. P & C raakte een gulden kwijt op 62 gulden.

De beurs heeft na vandaag nog ruim twee handelsdagen voor de boeg. Morgen wordt er tot half twee gehandeld en volgende week is de beurs alleen op woensdag en donderdag geopend.

De dollar opende vanmorgen op de Europese wisselmarkten een fractie lager. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt 1,6115 tegenover een slot van 1,6155 gulden, gisteren. De dollar boekte wel een lichte winst in vergelijking met de koers van 1,6085 gulden, die gisteravond aan het eind van de handel in de Verenigde Staten werd genoteerd.

De Franse franc was vanmorgen stabiel met een koers van 32,565 gulden per honderd. De slotkoers van gisteren was 32,560 gulden. Het pond sterling, dat gisteren sloot op 2,4870 gulden, was iets lager op 2,4805 gulden.

NEW YORK De effecten beurs van New York wist zich gisteren lang te handhaven, maar moest in het laatste kwartier van de handel een forse stap terug doen. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen sloot ruim 50 punten lager op 5059,32. De omzet bedroeg 435 miljoen aandelen.

Het grootste deel van de dag stonden de aandelenkoersen op winst. De omslag tegen het einde van de handel werd door handelaren toegeschreven aan opmerkingen van Clinton over de ernst van de impasse in het overleg over de Amerikaanse begroting. Volgens de Amerikaanse president houden 'extreme krachten' in het Huis van Afgevaardigden overeenstemming in de begrotingsbesprekingen tegen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio liet zich vandaag niet van de wijs brengen door de malaise die Wall Street in het laatste kwartier van de handel trof. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 204,66 punten tot 19.653,25 en bleef daarmee nog slechts dertig punten onder het hoogste koersniveau van dit jaar, dat 4 januari werd bereikt. De opmars werd gestimuleerd door een warme belangstelling van buitenlandse beleggers voor de financiële waarden.