Gemenebest stuurt missie naar Nigeria

LONDEN, 21 DEC. Een ministeriële werkgroep van het Britse Gemenebest heeft gisteren besloten om een missie van de organisatie naar Nigeria sturen om te overleggen met de regering over herstel van de democratie in het land. Ook zal de organisatie een onderzoek instellen naar mogelijke sanctiemaatregelen tegen Nigeria als de democratisering daar naar haar mening niet snel genoeg verloopt. Op 11 november besloten de regeringsleiders van het Gemenebest om Abuja voor twee jaar als lid van de organisatie te schorsen nadat de Nigeriaanse regering de radicale Ogoni-activist Ken Saro-Wiwa en acht van zijn medestanders had laten executeren. Binnen de organisatie bestaat er overigens geen consensus over de maatregelen die tegen Nigeria genomen zouden moeten worden. Zuid-Afrika is voorstander van harde sancties, waaronder een olieboycot. Het Verenigd Koninkrijk is daar echter fel tegen gekant. (Reuter, AP)