FUNSHOPS

De '96 Amsterdam Original & Funshopping Gids. Prijs ƒ 10,-. Buiten Amsterdam in ieder geval verkrijgbaar bij de AKO. ISBN 90-802848-1-5.

Ook zo'n moeite om bij het kopen van cadeautjes niet keer op keer in dezelfde warenhuizen te belanden? Of om nog enig plezier aan het gedwongen winkelen voor de feestdagen te beleven? In dat geval kan De '96 Amsterdam Original & Funshopping Gids wellicht uitkomst bieden. Ondanks zijn lelijke Nederlands-Engelse titel is dit een handzaam en vooral vrolijk boekje, waarin de lezer kriskras door de stad langs 150 bedrijven wordt gevoerd. Van oude bekenden als de heiligenbeelden van Van Paridon en de passementen van Van de Kerckhoff, naar modieuze nieuwkomers. Van eigenaardige specialisten in tandenborstels, schoorsteenmantels of droomdozen tot De taart van mijn tante, de Geboortewinkel en verschillende winkels met toegepaste kunst. Van haute couture tot lage lusten. Van damestassen tot herenleer.

Amsterdammer Mike Boerma, die op de omslag als bedenker van 'Mikes Guides' gepresenteerd wordt, is nog een beetje beduusd van het verkoopsucces dat zijn boekje in de eerste week van het bestaan al blijkt te zijn. Het idee voor de gids ontstond op de fiets. Boerma stelde een lijst favoriete winkels op, schreef de eigenaars aan, vroeg om een bijdrage - zowel financieel als inhoudelijk - en stuurde een fotografe op pad die vrolijke portretten van de winkeliers vervaardigde.

Natuurlijk valt er op deze aanpak van alles aan te merken. De winkeliers stelden hun eigen beschrijving op, wat de eenheid van de gids geen goed doet. Sommige keuzes zijn verbazingwekkend: zo tellen we twee esoterische maar geen literaire boekhandel. Van chocola houdt Mike Boerma blijkbaar niet, want de bonbons van Pompadour zoeken we tevergeefs, en waar de mooiste bloemen gekocht kunnen worden, daarover krijgen we ook geen uitsluitsel. Maar dankzij het handige register en de indeling naar buurt met platttegrondjes is het gidsje een uitstekende wegwijzer naar winkels waar je niet iedere dag langskomt. En dat je dan en passant andere leuke winkels tegenkomt, is alleen maar mooi meegenomen.

    • Jinke Obbema