Frankrijk wil snel weer bij 'Schengen'

OOSTENDE, 21 DEC. Frankrijk wil er alles aan doen om eind maart volgend jaar volledig mee te doen aan het verdrag van Schengen, dat voorziet in het opheffen van paspoortcontroles aan de grens. Dat heeft de Franse minister voor Europese zaken, Michel Barnier, gisteren verklaard nadat hij had aangekondigd dat Frankrijk voorlopig zijn grenscontroles handhaaft.

Zes landen van de Europese Unie, de Benelux, Duitsland, Spanje en Portugal, hebben per 26 maart van dit jaar hun grenscontroles afgeschaft. Frankrijk, dat het Schengen-verdrag wel ondertekende, handhaafde de controles omdat er onvoldoende garanties zouden zijn tegen drugshandel en terrorisme.

Tijdens een bijeenkomst van de 'Schengen'-ministers, gisteren in Oostende, zei Barnier dat Frankrijk “nog wat tijd nodig heeft”. “Maar daar moet u niets achter zoeken”, hield hij de pers voor. Barnier kondigde aan dat Frankrijk binnen enkele weken de paspoortcontroles op de vliegvelden zal opheffen. Hij verklaarde verder dat de vaste grensposten aan de landgrens worden vervangen door mobiele controles, tot 20 kilometer van de grens. Ook komen er gemeenschappelijke politieposten aan de grens. Er zijn al vier van dergelijke posten op de Frans-Duitse grens en zes aan de Spaanse. Met België en Luxemburg wil Frankrijk binnenkort ook gemeenschappelijke posten oprichten.

Bij het handhaven van de grenscontroles wijst Frankrijk steeds naar Nederland, dat in Franse ogen een te liberaal drugsbeleid voert. “Het drugsprobleem, een zeer ernstig probleem, blijft bestaan”, zei Barnier gisteren nog eens. Hij hecht veel belang aan de uitkomst van een topontmoeting op 7 maart tussen Frankrijk, Duitsland, Nederland, België en Luxemburg. Tot het houden van deze bijeenkomst, waarop het drugsbeleid centraal staat, werd eerder dit jaar besloten, maar ze werd steeds uitgesteld.

Op de bijeenkomst gisteren in Oostende werd ook afgesproken dat de Scandinavische landen, IJsland en Finland zich kunnen aansluiten bij Schengen. Zweden, Finland en Denemarken kunnen volledig toetreden, terwijl met IJsland en Noorwegen, die niet tot de EU behoren, een associatieverdrag wordt gesloten. De vijf landen krijgen waarschijnlijk per 1 mei 1996 de status van waarnemer.