Financieele Dagblad en ING stappen uit koersentoeleverancier

ROTTERDAM, 21 DEC. ING Bank en Het Financieele Dagblad verkopen hun belang in het financiële researchbureau Financiële Diensten Amsterdam aan vier directieleden van het bedrijf en het media-pensioenfonds PNO. ING en HFD hadden elk een belang van 50 procent in de Amsterdamse leverancier van financiële informatie. Bedragen zijn niet genoemd.

ING Bank verkoopt het belang in Financiële Diensten Amsterdam (FDA) omdat de bank sinds anderhalf tot twee jaar zelf een eigen researchafdeling opbouwt. “We hebben nu in Amsterdam zelf enkele tientallen analisten”, zegt een woordvoerder. De opbouw van zelfstandige research binnen de ING-Groep is nog versterkt door de overname van de Britse zakenbank Barings. Het Financieele Dagblad (HFD) doet afstand van haar belang, omdat FDA zich steeds meer met beleggingsadviezen profileert. “Dat viel niet langer te rijmen met de journalistieke integriteit van onze krant”, zegt directeur H. Gribnau van HFD.

FDA is in 1986 opgericht en telt bijna 50 werknemers. Het levert financiële research- en informatieprodukten. FDA-directeur J. van der Meulen noemt de overwegingen van ING voor het afstoten van het belang “glashelder”. “Als je zelf aan research gaat doen wil je geen doublures.” Hij reageert echter verbaasd op de stelling van Gribnau dat zijn bedrijf beleggingsadviezen geeft.

“Ik zie dat niet”, zegt Van der Meulen. “Als nieuwsdienst zouden we niet professioneel bezig zijn als we dat soort zaken niet zouden scheiden.” Van der Meulen ziet in de verzelfstandiging eerder een “logisch ontwikkelingsproces”. “De combinatie aandeelhouder-afnemer, zoals in het geval van het Financieele Dagblad, is altijd moelijk”, zegt hij. Het Financieele Dagblad zal bestaande diensten van Financiële Diensten Amsterdam blijven afnemen.

ING heeft het contract voor de afname van diverse research-publikaties al eerder dit jaar opgezegd. Volgens Van der Meulen heeft FDA daardoor te maken met “omzetderving en verliezen”. Binnen anderhalf jaar zal FDA het omzetverlies hebben gecompenseerd, zegt de directeur. FDA gaat onder meer een wekelijks beleggingsblad op krantformaat uitgeven en zal de directe levering van koersinformatie via de kabel (Data Broadcast) verder uitbreiden.