Fijne marginale weetjes

Marginaal tijdschrift de Smalle, jaargang 1, nummer 2, 48 pp.

Het theezakje bestaat vijftig jaar en die mijlpaal zou aan ons voorbij zijn gegaan, als niet het marginaal tijdschrift de Smalle er de aandacht op had gevestigd. Het zojuist verschenen tweede nummer van dat tijdschrift vermeldt zelfs de naam van de uitvinder: George Alexander, inmiddels 81 jaar oud en berooid inwoner van Aberdeen. Want van de miljoenen die in de theezakjesindustrie worden omgezet, zag Alexander nooit een cent. Het ontbrak hem zelfs aan het geld om een paspoort te kopen, waarmee hij de festiviteiten ter ere van het vijftigjarige theezakje op Sri Lanka had kunnen bijwonen.

Linda Hell, samen met haar broer Maarten Hell de redactie vormend, heeft nog een poging gewaagd om Alexander te spreken te krijgen. Maar de bejaarde uitvinder wordt angstvallig van de media afgeschermd sinds een eerste krantenartikel een ware media-hype over hem afriep. Jammer, het had een aardig interview kunnen worden, want Linda Hell is bedreven in het genre. In het eerste nummer van de Smalle, dat eerder dit jaar verscheen, liet ze een voormalig vlooientemmer aan het woord en in nummer 2 laat ze Kees de Wit vertellen over zijn vroegere beroep van koeschetser.

De Wit ziet met lede ogen de voortschrijdende automatisering in de veehouderij tegemoet, maar het verdwijnen van zijn beroep heeft volgens hem met nog iets anders te maken. De import van grotere en wittere koeien uit Amerika maakte dat koeien steeds lastiger te schetsen waren. En “onschetsbare koeien moest je vroeger ook al een oormerk indoen”, aldus de ambtenaar bij de burgerlijke stand voor koeien.

Maarten Hell weet overigens ook van interviewen. Hij ontlokte striptekenaar Willy Lohmann, maker van de recalcitrante strip 'Kraaienhove' die tussen 1961 en 1972 in Het Parool verscheen, de uitspraak dat hij mogelijk met die strip gaat terugkomen. Zo bevat de Smalle, met het formaat van een overlangs gevouwen A4-tje, nog een vracht aan marginale weetjes die toch heel fijn zijn om te kennen.De Amerikaanse correspondent van het blad bericht bijvoorbeeld over de strenge fietsregels die gelden in de universiteitsstad Davis in Noord-Californië. Een speciale fietspolitie schrijft daar bonnen uit voor foutgeparkeerde fietsen! De herkomst van het Nibelungenlied wordt allerbegrijpelijkst verklaard en er is een ode aan de beurs van Zocher, die ooit aan de Dam in Amsterdam stond.

Dat alles, verdienstelijk opgemaakt door Simone van Groenestijn en afgewisseld met gezellige studentikoze meligheid over de reïncarnatieve kracht van de alpinomuts, ligt voor drie gulden bij de Amsterdamse boekhandels Athenaeum, Zwart op Wit, Martyrium en Minerva. Inl 020-6629707

    • Bas van Lier