EU: lage btw op bloemen is illegaal

BRUSSEL, 21 DEC. De Europese Commissie vindt dat Nederland de EU-richtlijnen overtreedt door het lage btw-tarief op bloemen en planten te hanteren. Volgens de commissie had Nederland op 1 januari van dit jaar het hoge btw-tarief moeten invoeren. De commissie reageert hiermee op een officiële klacht van België tegen zeven EU-landen. De Belgen vinden het niet terecht dat landen als Nederland en Duitsland het lage tarief hanteren, terwijl in Europees verband is afgesproken het hoge tarief toe te passen. Het gevolg is dat bloemen in België relatief duurder zijn dan in de buurlanden. België is hierover zo boos dat het naar het Europese Hof van Justitie is gestapt. De Europese Commissie vindt dat België gelijk heeft, zo maakte ze vanmorgen bekend. In de EU-richtlijnen staat dat alle landen tot 31 december 1994 het lage tarief mochten hanteren, aldus de commissie. De uitspraak van de commissie is een ernstige tegenvaller voor de Nederlandse sierteelt. (ANP)