Elizabeth wil officiële scheiding Charles en Di

LONDEN, 21 DEC. De Britse koningin, Elizabeth II, heeft prins Charles (47) en prinses Diana (34) in een brief dringend verzocht officieel te scheiden.

Elizabeth schreef de brief een maand nadat Diana in een vraaggesprek op de Britse televisie zei dat zij tijdens haar huwelijk met Charles diep ongelukkig was en, net als haar man, buitenechtelijke relaties heeft onderhouden. Diana, die sinds 1992 gescheiden leeft van Charles, sprak in het vraaggesprek haar twijfel uit over het talent van Charles voor het koningschap en zei voor zichzelf de rol in gedachten te hebben van 'ambassadeur' van haar land.

Volgens de woordvoerder van Buckingham Palace heeft Charles de prinses al laten weten dat hij instemt met een echtscheiding. Vanmorgen liet de prins officieel weten dat hij na een eventuele scheiding niet van plan is te hertrouwen.

Ook de geestelijk leider van de anglicaanse kerk, de aartsbisschop van Canterbury, vindt echtscheiding voor Charles en Diana de beste oplossing. Volgens de Britse grondwet wordt Charles als hij koning wordt, hoofd van de anglicaanse kerk.

Een vertrouweling van Diana heeft tegenover de Britse tabloid Daily Mail verklaard dat de prinses voorlopig niet van plan is op het verzoek van de koningin te reageren. “Ze is er kapot van dat zulke vertrouwelijke overeenkomsten openbaar zijn gemaakt”, aldus de vertrouweling.

Gisteren heeft Diana in haar appartement te Buckingham Palace gesproken met de Britse premier, Major. Over het gesprek zijn geen mededelingen gedaan, maar aangenomen wordt dat vooral is gesproken over de mogelijke toekomstige rol van 'liefdadigheidsambassadeur' voor Diana. In het vraaggesprek op de televisie zei Diana dat ze geen echtscheiding wil.

Pagina 5: Major als 'Mr. Fixit' in liefdesdrama

Maar Diana zei dat er wel “helderheid” moet komen en dat ze bereid is de mogelijkheid van echtscheiding te bespreken.

“Ik wacht het besluit van mijn echtgenoot af over welke kant we met zijn allen opgaan”, aldus de prinses. Ze zei ook dat wat er met haar zoons gebeurt, het allerbelangrijkste voor haar is.

Diana sloot in het vraaggesprek niet uit dat haar oudste zoon, William, koningin Elizabeth direct zou kunnen opvolgen. Volgens Royal watchers heeft vooral die suggestie en de opmerking dat Charles mogelijk geen goede koning zou zijn, kwaad bloed gezet in Buckingham Palace.

Volgens Britse grondwet-specialisten kan Charles na een echtscheiding gewoon koning worden, maar als Diana instemt met een echtscheiding geeft ze haar recht om koningin te worden op. De consequenties voor de troonopvolging van een eventueel tweede huwelijk van Charles met zijn minnares, Camilla Parker Bowles, zijn vooralsnog onduidelijk.

Diana heeft gezegd dat ze “koningin van de harten van mensen” wil worden. Over haar mogelijke rol van liefdadigheidsambassadeur voor Groot-Brittannië onderhandelt ze in eerste instantie met de Britse regering. Premier Major, die door het Britse dagblad The Guardian in de koningskwestie wordt betiteld als 'Mr. Fixit', heeft zich in het conflict opgeworpen als bemiddelaar.

Buckingham Palace zei deze week dat Diana de kerstdagen niet zal doorbrengen met de koninklijke familie, zoals eerder was aangekondigd. De prinses zou haar vakantieplannen zelf hebben gewijzigd.