Elektronische kerstman

Kerst is tegenwoordig erger dan voetbal: al stort de wereld in, Nederland gaat en masse verterend en consumerend de laatste week van het jaar in, onder verplichte begeleiding van de honingzoete harmonieën van Andy Williams, Whitney Houston en Karen Carpenter. Maar wat doe je als de kaakspieren lam, de ingewanden vol, en de gulle gaven uitgepakt zijn? Ganzenbord en halma zijn, om met minister Hans Dijkstal te spreken, niet meer van deze tijd.

Gelukkig is ander gerief wél van deze tijd: de PC, mits die voorzien is van een modem met een snelheid van minimaal 14K4 (maar neem vanwege de tijdrovende plaatjes liever een iets duurdere 28K8). Daarmee bereikt u het Internet, een ideale tijdverdrijver, amuseur en kinderoppas. Ook schoonouders, neven en nichten, en opa's en oma's zijn uren zoet, mits je weet waar je moet zijn, en er een goed rondreisprogramma (een browser) als Netscape of Mosaic op de PC aanwezig is.

Een modem kun je onder de kerstboom vinden, en het aansluiten of inbouwen is doorgaans niet echt lastig. Bij een extern modem, een los kastje, hoeft u maar een plug in een open uitgang achter op de computer te steken. Een inbouwmodem is een kaart, die u in een leeg slot in de computer schuift (wel eerst de stekker uit het stopcontact!). Zo'n slot is een brede sleuf vol koperen contactjes, waar één van de zijkanten van de kaart precies in past. Daarna zet u het geheel met een schroefje aan de achterzijde van de systeemkast vast. Tot slot installeert u in beide gevallen de bijgeleverde software, een kwestie van instructies opvolgen. Met een doorsnee machine waar niet eerder aan gesleuteld is, komt het binnen een half uurtje voor elkaar. Treden er onverhoopt toch problemen op, dan worden het in elk geval enerverende feestdagen!

Ook een aansluiting op internet is zo geregeld: een telefoontje via het modem naar de dichtstbijzijnde provider voldoet meestal - dat kan zeven dagen per week. Koop een paar computerbladen voor de telefoonnummers van providers, en laat het bij het modem geleverde communicatieprogramma een er één bellen binnen het basistariefgebied. U ziet vanzelf hoe het verder moet. Abonneer u wel voor de kortst mogelijke periode. Immers, als u straks wat ervaring heeft, kunt u de aanbiedingen van verschillende providers veel beter tegen elkaar afwegen, en wilt u misschien alsnog overstappen naar een betere of goedkopere provider.

Eén of twee dagen later bent u binnen. De provider stelt u meestal vanzelf een goed rondreisprogramma compleet met instructies voor het installeren ter beschikking, dat u meteen over de telefoonlijn kunt downloaden.

Zodra het rondreisprogramma er is ben u de moeilijkste fase voorbij. Nu kunt u de oneindige en comfortabele wereld van het World Wide Web betreden, precies waar u wezen moet als het om amusement gaat, maar ook is er veel interessants of leerzaams te vinden, en heel veel flauwe onzin.

Het Web lijkt nog het meest op een enorme braderie. U gaat langs de stalletjes, en loopt hier en daar eens binnen. Soms maakt u een praatje, of bekijkt u het gebodene eens wat nauwkeuriger. Elke homepage of site, elk stalletje dus, heeft een specifiek adres, dat u bereikt door het in een vak bovenaan uw rondreisprogramma in te vullen en daarna op Return te drukken of op een goto-knop te klikken. Verder zijn er stalletjes waar u op verschillende manieren interessante adressen op kunt sporen. Zelfs de kerstman heeft er zijn eigen hoek.

Op het adres http://193.65.230.1/mp/rec/santa vindt u tussen gezellige takjes hulst alles over die rare rode kabouter en zijn familieleden. Inclusief 'St. Nicholas', al is wat men daarover meldt voor Nederlanders nogal lachwekkend. Ook in Finland is de kerstman razend populair (en commercieel): er is in de buurt van de stad Rovaniemi, aan de kust ter hoogte van de poolcirkel, zelfs een heus kerstman-dorp, waar Eleanor Rooseveld nog geweest is. U kunt zich van daar uit onder meer een brief van 'Santa' zelf laten sturen! (http://www.rotol.fi/roi/pukki.html). Maar dat is natuurlijk nep, dat weten ze in Noorwegen zeker: de Finnen, Engelsen en Amerikanen zijn allemaal dieven en leugenaars, de enige echte kerstman komt uit Noorwegen! (http://web.telepost.no/Santa/, let op de hoofdletter!).

Ex-Avenue abonnees en andere design-liefhebbers spoeden zich uiteraard naar http://www.mech.gla.ac.uk/gsapd/sig.htm, waar de Glasgow School of Art zijn resultaten ten toon stelt. Oogstrelend, en u hoeft er de deur niet voor uit. Daarna bladeren we wat in het al even fraaie koffietafelboek over Schotse whisky op http://www.scotch.com. Ook heel fraai is de site met prachtige foto's van de planeten van ons zonnestelsel, en ongeveer alles wat er te vertellen valt over de bemande ruimtevaart van Jules Verne tot nu, op http://bang.lanl.gov/solarsys/. Of u bezoekt de Dali-tentoonstelling op http://.www.highwayone.com/dali/welcome.html, compleet met bizarre kwartjeskennis-quiz, waarmee een fraaie Dali-poster te winnen is. Uiteraard heet ik u ook van harte welkom in het Linkshandig Universum op http://www.xs4all.nl/riksmits.

Ai, daar schiet u te binnen dat u die ene kennis geen kerstkaartje gestuurd heeft! Geen punt, ook dat doet u even via het internet, vanaf http://postcards.www.media.mit.edu/Postcards/. Wat rommelt daar vanbinnen na dat kerstdiner? Snel naar het Visible Human Project op http://www.uchsc.edu/sm/chs, waar u een compleet in millimeterdunne plakjes gescande man kunt bewonderen - aan een vrouw wordt nog gewerkt. Nu we toch bij de doden zijn aangeland: op http://web.syr.edu/rsholmes/dead/index.html vindt u de 'Dead people server': een plek waar u kunt vinden wanneer welke beroemdheid het tijdelijke met het eeuwige verwisselde, en hoe.

Is u dat nog niet bizar genoeg, dan gaan we gezellig met de hele familie piercen, op het beeldscherm wel te verstaan, bij Piercing Mildred (http://streams.com/pierce/). Die kerstdagen, die vliegen om!

    • Rik Smits