Eerste kop rolt bij roerig Utrecht

UTRECHT, 21 DEC. Evert Kroon heeft zijn clubhart laten spreken. De Utrechtse autohandelaar diende gisteren zijn ontslag in als bestuurslid commerciële zaken van FC Utrecht. “Een afscheid met bloedend hart, maar tegelijkertijd een afscheid in het belang van FC Utrecht. Ik wil de club niet langer belasten met de vete tussen Simon Kistemaker en mijn persoontje.”

De afgelopen dagen ontving Kroon telefonische bedreigingen. Bovendien werden tenminste 25 auto's beschadigd bij één van zijn showrooms in de regio Utrecht. Kroon beweert dat de intimidaties geen rol hebben gespeeld bij zijn besluit. “Ik wijk niet voor terreur. Zo zit Evert Kroon niet in elkaar.” Geruchten als zou hij op last van de auto-importeur zijn opgestapt, spreekt hij tegen. “Toegegeven, ik heb m'n zakelijke belangen laten meewegen, maar ze gaven niet de doorslag.”

Het vertrek van Kroon is het gevolg van een controverse tussen trainer Kistemaker en het bestuur van de eredivisieclub, die in de laatste elf wedstrijden slechts drie punten behaalde. Zondag deed de coach vóór het competitieduel tegen Ajax (0-3) zijn beklag over het warrige bestuursbeleid. “Maar een coach die voorlaatste staat, heeft in mijn ogen weinig recht van spreken”, vindt Kroon.

Volgens het opgestapte bestuurslid is sprake van een onwerkbare situatie bij de noodlijdende club. “Ik wil vooruit, niet achteruit of zijwaarts. Aan het bestuur ligt het niet. Binnen de club is een stroming die vooruitgang in de weg zit. Vooral de technische staf verzet zich. Met oeverloos gezemel ga ik mijn tijd niet verdoen. Voor literatuur heb ik echt geen tijd.”

Kistemaker zou afgelopen maandag zijn congé krijgen. Uit piëteit met de oefenmeester, wiens vader zondagavond overleed, werd het ontslag uitgesteld. Of Kistemaker aanblijft nu Kroon is opgestapt, wilde voorzitter Jan van de Kant gisteravond niet zeggen. “De hele affaire had minder tijd in beslag hoeven nemen”, sprak hij cryptisch. De voorzitter heeft morgen een gesprek met Kistemaker.

Kroon voelt zich slachtoffer van stemmingmakerij. Een deel van de luidruchtige achterban en enkele subsponsors eisten zijn vertrek. Een aantal spelers sloot niet uit dat de selectie bij ontslag van Kistemaker in opstand komt. “Te gek voor woorden. Als iemand van mijn bedrijf voor de camera's zijn ongenoegen uit, staat-ie morgen op straat”, zegt Kroon.

De autohandelaar wordt door mede-bestuurders geprezen als een daadkrachtig beleidsmaker. Sinds zijn aantreden op 1 juli van dit jaar blies hij de businessclub met zijn no-nonsense-aanpak nieuw leven in. Hij haalde negen nieuwe geldschieters binnen. “Ik ben binnengehaald voor resultaten. Dat heb ik waargemaakt. Toch hadden sommigen moeite met mijn harde beleid.”

Kroon blijft ondanks zijn vertrek een van Utrechts belangrijkste sponsors. De overeenkomst met de club loopt nog anderhalf jaar. “Ik blijf supporter. Alleen als ze in de eerste divisie belanden, trek ik mij terug. En daarin staan ze nu met één been, dus wie weet worden de banden binnenkort verbroken.”

Onder de huidige omstandigheden acht Kroon een terugkeer uitgesloten. Ook het eventuele ontslag van Kistemaker verandert daar weinig aan. “Bij Utrecht moet iedereen de huisregels gaan naleven.” Voorzitter Michel Sturkenboom van de Raad van Toezicht onderschrijft de oproep van Kroon. “Het lijkt zo langzamerhand wel alsof er alleen maar koppen rollen bij FC Utrecht.”

Doelman Jan Willem van Ede: “Ik heb nog een contract van tweeënenhalf jaar. Ik hoop dat het ooit nog eens rustig wordt. Sinds Aalbers weg is, is het nooit meer goed gekomen. Verder heb ik weinig te zeggen, want ik las in de krant dat wij spelers weinig te zeggen hebben.” Voorzitter Van de Kant: “Van Ede moet zich net als iedereen rustig houden en doen waarvoor hij wordt betaald.”

    • Mark Hoogstad