Belang van Nozema in Casema in de verkoop

ROTTERDAM, 21 DEC. De beheerder van de Nederlandse omroepzenders Nozema overweegt zijn belang in kabelexploitant Casema (22,6 procent) van de hand te doen. Nozema-directeur drs. R. Vader heeft vanmorgen bevestigd dat het bedrijf de Britse zakenbank Rothschild heeft ingeschakeld om de mogelijkheden te bekijken.

De Nederlandse regering wil te zijner tijd Nozema privatiseren. In de aanloop daarheen ontwikkelt Nozema nieuwe “telecom-achtige” werkzaamheden waarmee het actief wordt op concurrerende markten. Ter financiering daarvan wil Nozema het belang in 's lands grootste kabelexploitant Casema te gelde maken. Volgens Vader is het aandelenpakket het belangrijkste bezit van Nozema, maar behoort kabelexploitatie niet tot Nozema's kernactiviteit. Dat is het onderhouden van radio- en televisie-infrastructuren.

Het Casema-belang stond ultimo 1994 voor 40,8 miljoen gulden in de boeken van Nozema. Uitgaande van de prijzen die momenteel in Nederland voor kabelbedrijven worden betaald (1200 tot 1400 gulden per aansluiting) zou Casema met zijn 1,2 miljoen abonnees circa anderhalf miljard gulden waard zijn, waarmee de aandelen in bezit van Nozema een bedrag van ongeveer 350 miljoen gulden vertegenwoordigen.

Volgens Vader komt Rothschild op z'n vroegst over een half jaar met een rapportage over de mogelijkheden van verkoop. Op basis daarvan zal met de overheid moeten worden gesproken of en aan wie het pakket kan worden verkocht, en of dat voor of na de privatisering gebeurt.

Formeel dient het pakket eerst aan de andere aandeelhouders in Casema, KPN (ruim 76 procent) en een aantal publieke omroepen, te worden aangeboden. Een complicatie hierbij is dat minister Jorritsma van KPN juist verwacht dat het zijn banden met Casema - dat ook actief wil worden in telefonie - losser maakt om te voorkomen dat dit de concurrentie op de Nederlandse telecom-markt hindert.