Akkoord over sluiting van Tsjernobyl

OTTAWA, 21 DEC. De groep van zeven belangrijkste industrielanden (G-7) en de Oekraïne hebben gisteren in Ottawa een principe-overeenkomst getekend over de sluiting van de kerncentrale in Tsjernobyl. De G-7 nemen daarbij de kosten van de sluiting - ruim 400 miljoen dollar - voor hun rekening en stellen zich verder garant voor 1,8 miljard dollar aan leningen om de Oekraïense energievoorzieningen te moderniseren. Het grootste deel van dat laatste bedrag zal worden gebruikt voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales.

Milieuorganisaties uitten zich kritisch over de overeenkomst. De milieu-actiegroep Greenpeace hekelde het vrijblijvende karakter van het akkoord omdat een exacte datum voor de sluiting van de kerncentrale ontbreekt. Verder keert de actiegroep zich tegen de vervanging van Tsjernobyl door andere kerncentrales. Maar volgens de Oekraïne gaat het daarbij om kerncentrales die voldoen aan Westerse maatstaven voor veiligheid. De principe-overeenkomst komt bijna tien jaar na de explosie van een reactor van de kerncentrale in Tsjernobyl, de ernstigste ramp met een kerncentrale tot nu toe. Het is de bedoeling dat de twee nog werkende reactoren van de centrale in het jaar 2000 sluiten. Tsjernobyl levert nu nog 5 procent van de Oekraïense energiebehoefte. (Reuter, AP)