Ajax snakt naar winterstop

AMSTERDAM, 21 DEC. Ajax heeft in 1995 zo'n beetje alles meegemaakt wat in het clubvoetbal mogelijk is, maar gisteravond deed de machtige kampioen in de voorlaatste wedstrijd van het jaar een geheel nieuwe ervaring op: het werd met een striemend fluitconcert door het eigen publiek naar de kleedkamer begeleid. Op dat moment wist trainer Fritz Korbach dat hij het goed gedaan had. Zijn team De Graafschap speelde sterk georganiseerd vanuit een gesloten verdediging. Slechts één treffer wist Ajax te produceren (1-0). Dat gebeurde dit seizoen in de competitie alleen tegen NAC uit en PSV thuis. Ajax, dat naar de winterstop snakt, had de pech dat De Graafschap leergeld betaalde bij PSV waar het enkele weken eerder met 8-0 werd afgestraft.

Na die wedstrijd ging Korbach furieus te keer tegen zijn spelers. Het zoeken naar taalgebruik waarmee voetballers dan tot orde geroepen worden, is de crisistrainer, die vaak wwerd binnengehaald om een elftal van de degradatie te redden, wel toevertrouwd. “Ik heb ze de vinkentering gescholden. We liepen in Eindhoven als een zootje zombies over het veld. Met onze tegenstanders werden vriendelijk gesprekjes gevoerd over hoe het leven ervoor stond en sommige PSV'ers mochten op hun gemak een balletje hooghouden. Ik heb gedreigd dat ik niet meer zou meegaan naar uitwedstrijden als dit nog eens zou voorkomen.”

Aldus was De Graafschap gisteravond zo scherp als een scheermes voor de confrontatie in het kille Olympisch Stadion. De ploeg uit Doetinchem was bovendien een aardige kerstgratificatie in het vooruitzicht gesteld als de ontmoeting qua resultaat niet te veel uit de hand zou lopen. Dat douceurtje werd dubbel en dwars verdiend, want het defensieve bolwerk van De Graafschap dreef Ajax bij tijd en wijle tot wanhoop. Eric Viscaal (ex-Grasshoppers) of Hennie Meijer (ex-Heerenveen) waren vaak als enigen voorin te vinden. Maar zij bezorgden de Ajax-verdedigers toch nog genoeg werk. Danny Blind mocht in de tweede helft van geluk spreken dat hij geen strafschop tegen kreeg toen hij Meijer ogenschijnlijk tegen de grond werkte. Arbiter Jaap Uilenberg stond te ver weg om de situatie goed te kunnen beoordelen en liet verder spelen.

Korbach schaamde zich niet voor de negatieve spelopvatting van zijn ploeg. “Als je hier met offensieve bedoelingen naar toe komt, kun je beter een bezoekje brengen aan de neuroloog.” Van Gaal wil een team dat afbraakvoetbal propageert nog weleens bekritiseren, maar gisteravond stak hij terecht de hand in eigen boezem. Hij had wegens het drukke programma hemel en aarde bewogen om de wedstrijd te laten doorgaan. Het duel zou aanvankelijk in De Meer worden gespeeld maar toen het veld daar onbespeelbaar bleek, week Ajax dinsdag uit naar het Olympisch Stadion. En zo'n verhuizing op korte termijn is geen fluitje van een cent tegenwoordig. Van Gaal: “Het lukte dankzij de medewerking van heel veel mensen. Van de burgemeester tot de politie en het publiek, want toeschouwers die een overdekte zitplaats hadden in De Meer zaten nu ineens onoverdekt. Jammer dat je dan zo speelt. Gelukkig heeft deze wedstrijd ons geen puntenverlies opgeleverd. De spelers realiseerden zich dat ze slecht hebben gepresteerd. Sommige zeiden 'sorry trainer' toen ze de kleedkamer betraden. Het bewijst wel weer dat voetbal mensenwerk blijft.”

Het ongeïnspireerde Ajax liet gisteravond de bal te langzaam rondgaan. Voor het strafschopgebied van De Graafschap werd te veel balverlies geleden. Toch hielp Litmanen Ajax vlak voor rust aan de drie punten. Na voorbereidend werk van Finidi en een zijwaarts tikje van Ronald de Boer, schoot de Fin de bal tegen het net. Bij die ene treffer zou het echter blijven.

Het fluitconcert na afloop klonk Korbach als muziek in de oren. De markante oefenmeester, teruggekeerd van een mislukt avontuur bij Istanbulspor, waar hij de rechterhand was van Leo Beenhakker, is ervan overtuigd dat De Graafschap het vege lijf weet te redden in de eredivisie. “Ik kan beschikken over een goede groep spelers. Zelfs op de bank hebben we nog wat achter de hand. Jammer dat Eric Viscaal nog een trainingsachterstand heeft. Hij is bij Grasshoppers twee maanden uit de roulatie geweest. Viscaal is een geweldige aankoop voor ons. En dan Hennie Meijer. Een sprookjesverhaal als hij fit blijft, want hij was door iedereen afgeschreven. We zullen in de tweede seizoenshelft nog genoeg punten verdienen om in de eredivisie te blijven.”

Marc Overmars raakte gisteravond zwaar geblesseerd aan zijn linkerknie. Toen de linksbuiten van Ajax aan de achterlijn een duwtje kreeg van Rob Matthaei en uitgleed op het harde gras, voelde hij wat “knappen en scheuren”.

Met een verdraaide knie verliet hij het veld, opgevangen door een geschrokken clubarts Piet Bon die het ongelukje nogal laat in de gaten had. Vandaag werd de linksbuiten onderzocht in het ziekenhuis.

    • Erik Oudshoorn