Zaïrees vliegtuig stort neer in noorden Angola

KINSHASA, 20 DEC. Bij het neerstorten van een Zaïrees passagiersvliegtuig in Noord-Angola zijn maandagavond 139 inzittenden om het leven gekomen, zo is gisteren in Zaïre bekendgemaakt. Er zijn vijf overlevenden.

Het toestel was een Lockheed Electra, een viermotorige turboprop waarvan er tussen 1959 en 1961 170 werden gebouwd, van de particuliere Zaïrese chartermaatschappij Trans Service Airlift. Het vliegtuig, dat volgens de Angolese autoriteiten mogelijk door de oppositiebeweging UNITA was gecharterd, stortte kort na het opstijgen neer, onder nog onopgehelderde omstandigheden. Het was vanochtend zelfs nog onduidelijk waar de Electra was opgestegen. Het ongeluk heeft voor opschudding gezorgd in kringen van diamanthandelaren, die zich veelvuldig verplaatsen tussen Zaïre en de diamantmijnen in Noord-Angola. Vanuit Zaïre opereren verscheidene particuliere luchtvaartmaatschappijen, die daar relatief weinig controle op veiligheid en staat van onderhoud te verduren hebben. De grootste Electra is gebouwd voor maximaal 98 passagiers. (Reuter, AFP)