Surinaams parlement wil onderzoek moorden

PARAMARIBO, 20 DEC. Het Surinaamse parlement eist dat de regering een onderzoek instelt naar de moorden die op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia gepleegd zijn op 15 tegenstanders van het toenmalige militaire regime-Bouterse. De assemblée nam dinsdagavond na een langdurig debat een motie met deze strekking aan met 32 tegen acht stemmen aan.

De motie was ingediend door de regeringscoalitie Nieuw Front. De fractie van Bouterse's Nationale Democratische Partij (NDP) stemde tegen de motie, evenals de Democratische Partij, een afsplitsing van de NDP. Fractieleider J. Wijdenbosch van de NDP zei dat de coalitie het leed van de nabestaanden van de decembermoorden in een politieke sfeer wil trekken en wil misbruiken met het oog op de verkiezingen.

De coalitie verwierp een motie van de oppositie die vroeg een onderzoek naar de 'december-crisis' nog tijdens deze regeerperiode in te stellen. Op die manier wordt tegemoetgekomen aan de eerdere verklaring van Venetiaan dat onderzoek niet in deze regeerperiode zal plaatsvinden om de verkiezing in alle rust te doen plaats vinden, behalve als vanuit het volk daarom wordt gevraagd. De eigen motie van de coalitie spreekt ook nadrukkelijk van decembermoorden en niet decembercrisis. Coalitievoorzitter Rodgers zei dat de coalitie dinsdag handelde “na toenemende drang” vanuit de gemeenschap. De nabestaanden van de 15 slachtoffers van 8 december 1982 wilden na de uitspraken van Venitiaan verzoekschriften bij de justitie indienen om “onherroepelijk en onmiddelijk” een onderzoek in te stellen. De motie wenst wel dat het onderzoek onmiddellijk wordt aangevangen. Gisteren werd ook bekend dat de algemene verkiezingen het volgend jaar op 23 mei zullen worden gehouden.