Supportersclub steunt Kistemaker

ROTTERDAM, 20 DEC. De 'Vrienden van FC Utrecht' hebben partij gekozen in het conflict tussen trainer Simon Kistemaker en het bestuur van de eredivisieclub. De supportersclub van zakenlieden en subsponsors schaarde zich gisteren onvoorwaardelijk achter de met ontslag bedreigde coach en elftalleider Arno van den Heuvel, die zich zondag solidair verklaarde met Kistemaker. Bovendien namen de verontruste 'Vrienden' stelling tegen het bestuur. Zij eisen het onmiddellijke vertrek van bestuurslid commerciële zaken, Evert Kroon.

De positie van de trainer werd zondag door Kroon openlijk ter discussie gesteld, nadat Kistemaker vlak voor het competitieduel tegen Ajax op televisie het bestuursbeleid bekritiseerde. “Wat ik hier meemaak heb ik nog nooit meegemaakt. Elke week heeft het bestuur weer een andere mening”, beweerde Kistemaker.

Volgens voorzitter Chris Verkerk van de supportersclub is Kroon de aanstichter van alle onrust binnen de club. De Utrechtse autodealer en subsponsor zou uit zijn op de alleenheerschappij bij FC Utrecht. Kistemaker is daarvan het eerste slachtoffer, meent Verkerk. “Het is duidelijk dat Kroon de hele club in de vernieling helpt met zijn eenmansoorlog tegen Kistemaker”, aldus de voorzitter van de 'Vrienden van FC Utrecht' gisteren in het Utrechts Nieuwsblad.

De 'Vrienden' zijn geen officieel orgaan binnen de bestuurlijke geledingen van FC Utrecht. Maar hoewel formaal geen zeggenschap, maakt de groep van kleine ondernemers en geldschieters deel uit van de zogenaamde 'vijfde kolonne' die traditiegetrouw veel invloed heeft op bestuurlijke besluiten.

Evert Kroon reageert gelaten op de uitlatingen van Verkerk. “Ik vind het een ondoordachte zet. Het schaadt opnieuw de belangen van FC Utrecht. Het gaat niet om Evert Kroon, maar om de club”, aldus het bestuurslid commerciële zaken die deze zomer aantrad. “Ik wil misschien te veel binnen te korte tijd. Dat reken ik mijzelf aan.” De afgelopen dagen ontving Kroon enkele telefonische bedreigingen. “Spijtig maar waar. Tegelijkertijd heb ik ook positieve reacties ontvangen. Het wordt tijd dat de soapserie beëindigd wordt.”

Kroon sluit niet uit dat hij uiteindelijk zelf opstapt. “Utrecht is niet Evert Kroon. Ik heb m'n best gedaan, maar als het bestuur - gesteund door de vijfde kolonne - wil dat ik ga, dan ga ik.” Ook een verzoening met Kistemaker behoort volgens Kroon tot de mogelijkheden. “Waarschijnlijk wordt komend weekeinde de impasse doorbroken. Maar voor alle duidelijkheid: ik ga niet over de positie van Kistemaker.”

Uit piëteit met Kistemaker, wiens vader maandag overleed, heeft het bestuur voorlopig besloten geen nadere mededelingen te doen over de positie van de omstreden coach. Voorzitter Van de Kant onthoudt zich voorlopig van ieder commentaar. De spelers van Utrecht kregen gisteren op last van voorzitter twee dagen vrijaf. Morgen hervat de selectie de training.