Staking veroorzaakt wanorde op Zaventem

BRUSSEL, 20 DEC. De luchthavenstaking in België, die vandaag de tweede dag is ingegaan, heeft vanmorgen gezorgd voor een grote chaos op vliegveld Zaventem bij Brussel. Passagiers ontdekten dat alle vluchten van de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena waren geschrapt door staking van het personeel.

De staking van het spoorwegpersoneel is gisteravond tijdelijk opgeschort door de bonden, nadat minister Daerden (verkeer) had toegezegd eerst enkele weken vrij te maken voor onderhandelingen. De staking van het personeel van de spoorwegmaatschappij SNCB veroorzaakte gisteren vooral in Wallonnië grote problemen voor het treinverkeer, en daardoor ook voor de treinen in Vlaanderen, rond Brussel en tussen Amsterdam en Parijs.

Het einde van de staking bij Sabena is nog niet in zicht. Het personeel protesteert tegen de recente beslissing van de directie om alle CAO's op te zeggen, de lonen te bevriezen voor drie jaar en de werkuren uit te breiden gedurende piektijden.

“Gelet op de onmogelijkheid om de veiligheid te garanderen van passagiers, werknemers en goederen, heeft de Sabena-directie vanmorgen besloten alle activiteiten op het vliegveld van Brussel te staken tot vanavond”, liet Sabena vanmorgen weten. Alle Europese en enkele intercontinentale vluchten werden geschrapt, terwijl een groot deel van de intercontinentale vluchten werd verplaatst naar Amsterdam en Frankfurt. Gisteren moesten al 280 vluchten worden geschrapt.

De stakingsgolf in België wordt steeds meer vergeleken met de sociale onrust die Frankrijk weken heeft geteisterd. De regering-Dehaene wil 110 miljard frank (6 miljard gulden) bezuinigen in 1996 om het begrotingstekort te verkleinen en is van plan om het onbetaalbare stelsel van sociale zekerheid te hervormen. De onrust bij Sabena en bij de spoorwegen wordt gezien als een onderdeel van een campagne tegen deze plannen. In Frankrijk waren de stakingen gericht tegen plannen van de regering-Juppé, die eveneens hard wil ingrijpen in de sociale zekerheid.

De spoorwegwerknemers richten hun pijlen op het plan van de directie van SNCB om de komende tien jaar 70 miljard frank te bezuinigen en 8.500 banen te schrappen. Minister Daerden heeft gisteren aangegeven dat de regering pas over enkele weken een beslissing neemt om ruimte te maken voor overleg. “Het is geen belangrijke overwinning, maar er is tenminste de garantie dat er onderhandelingen komen en dat de minister zelf met de gesprekken begint”, zei een vakbondswoordvoerder gisteren bij de bekendmaking dat de stakingen voorlopig worden opgeschort. (Reuter)