Sorgdrager wenst opstappen van haar hoogste ambtenaar

DEN HAAG, 20 DEC. Minister Sorgdrager (justitie) wil dat haar hoogste ambtenaar, secretaris-generaal J.J.H. Suyver, het veld ruimt. Zij hoopt daarmee te anticiperen op de verwachte kritische conclusies die de enquêtecommissie Opsporingsmethoden zal formuleren over de rol van het ministerie bij de falende misdaadbestrijding. Zij heeft de afgelopen weken samen met haar staatssecretaris Schmitz functioneringsgesprekken gevoerd met Suyver en zijn collega's in de ambtelijke top. Daarbij hebben de bewindslieden zich uiterst kritisch getoond over het werk van Suyver.

Suyver dreigt het vierde slachtoffer van de IRT-affaire te worden. Eerder sneuvelden vorig jaar de ministers Van Thijn (binnenlandse zaken) en Hirsch Ballin (justitie) en vorige maand de Amsterdamse procureur-generaal Van Randwijck. De directeur Politie van het ministerie, Wooldrik, wordt bovendien volgend jaar hoofdofficier van justitie in Zutphen.

Suyver is vorig jaar benoemd door Hirsch Ballin, vlak voordat deze in mei aftrad. Hij volgde secretaris-generaal G. van Dinter op. Hij was daarvoor jarenlang directeur-generaal politie en criminaliteitsbestrijding en als zodanig verantwoordelijk voor de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit.

Tijdens de openbare verhoren van de enquêtecommissie bleek dat Suyver in de ogen van de commissie onvoldoende leiding had gegeven aan de manier waarop de misdaadbestrijding werd vormgegeven. Zo had hij persoonlijk voorkomen dat er wetgeving kwam om de opsporingsmethoden van politie en justitie te regelen. Suyver handelde daarmee in strijd met adviezen van de stafafdeling wetgeving.

Ook bleek dat Suyver de door hem geleide 'stuurgroep' die het onderzoek begeleidde naar de drugshandel van de Surinaamse ex-legerleider Bouterse een stille dood heeft laten sterven. Tijdens de enquête werd duidelijk dat hierover bij het OM - dat in het zogeheten Copa-onderzoek ook cocaïne op de vrije markt bracht - groot ongenoegen leefde.

De enquêtecommissie heeft inmiddels de Haagse hoofdofficier van justitie Blok en Sorgdrager achter gesloten deuren nog een keer verhoord over het doorleveren van drugs. Blok heeft opnieuw uitgelegd hoe hij in 1994 Sorgdrager als procureur-generaal heeft geïnformeerd over het op de markt brengen van harddrugs. Sorgdrager blijft volhouden van niets te weten.

De minister liet vanochtend weten dat ze met hulp van externe organisatieadviseurs een onderzoek laat uitvoeren naar de topstructuur van het departement. Ze zegt dat er op andere afdelingen in het departement nog “ongelofelijk goede mensen zitten die inspirerende en creatieve ideeën hebben”. De mutaties in de ambtelijke top moeten in februari definitief vorm krijgen.