Politie biedt 'self-service' voor bestolen winkeliers

AMERSFOORT, 20 DEC. De politie van Amersfoort is een proefproject begonnen waardoor winkeliers in het centrum gemakkelijk en snel aangifte kunnen doen van winkeldiefstal of vernieling. De ondernemers kunnen in het vervolg zelf het proces-verbaal in hun winkel invullen. De formulieren hoeven vervolgens alleen door de politie ondertekend te worden.

Gisteren zijn de eerste aangifteformulieren verspreid onder 350 ondernemers. Wanneer de proef goed verloopt, zullen alle politieregio's in de provincie Utrecht het systeem invoeren. De politie hoopt met het project winkeliers te motiveren vaker aangifte te doen. Nu is die bereidheid minimaal. Veel ondernemers menen dat het de moeite niet loont naar het politiebureau te gaan omdat dieven binnen de kortste tijd weer door de winkelstraat banjeren. Bovendien staat de verkoper vaak alleen in de zaak waardoor hij niet achter de toonbank weg kan. Ook kost het ritje naar het bureau veel ondernemers te veel tijd.

De formulieren zijn een vereenvoudigde versie van de processen-verbaal die agenten gewoonlijk op het bureau invullen. Wel is er extra ruimte beschikbaar om een signalement van de voortvluchtige dader te geven. (ANP)