Palfium blijkt goede vervanger van heroïne

ROTTERDAM, 20 DEC. Een kwart van de chronische en zichzelf verwaarlozende heroïneverslaafden die in Amsterdam als experiment de surrogaatheroïne palfium krijgen is van de heroïne af, gebruikt geen cocaïne meer, drinkt minder alcohol en heeft weer wat sociale contacten opgebouwd. De helft van de 26 verslaafden is sociaal verbeterd en bij een kwart heeft de verstrekking van palfium geen effect. Een van de deelnemers werd voor een ernstig misdrijf gearresteerd, maar verder bleven nieuwe politiecontacten uit. Wel werden enkele deelnemers voor eerdere delicten opgepakt.

Uit gesprekken die begin oktober met de verslaafden werden gevoerd blijkt dat palfium voor hen een aantrekkelijk alternatief voor heroïne is, waar de meeste verslaafden een inspanning tegenover zetten. Bij verstrekking van methadon, dat nauwelijks een roes opwekt en alleen afkickverschijnselen voorkomt, worden geen eisen aan leefwijze gesteld.

Volgens Van Brussel, medisch hoofd van de drugsafdeling van de Amsterdamse GG&GD duurde het enige weken voor de verslaafden aan de palfiumroes waren gewend. Een heroïneroes begint onmiddellijk en duurt een uur of vier. Een palfiumroes is wat trager, geeft een ander gevoel en duurt korter. Het dagelijks af te halen palfiumrantsoen bestaat uit een paar pilletjes die meestal verspreid over de dag worden ingenomen.