'Oosttimorezen na actie niet opgepakt'

DEN HAAG, 20 DEC. De Oosttimorese actievoerders van wie werd aangenomen dat zij waren opgepakt in Surabaya blijken niet te zijn gearresteerd. Lokale autoriteiten hebben wel huiszoeking bij hen laten verrichten. Minister van Mierlo (buitenlandse zaken) zei gisteren in de Tweede Kamer dat dit is gebeurd om vast te stellen of zij op Oost-Java waren aangekomen.

Een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in Jakarta heeft van de legercommandant in het gebied te horen gekregen dat er geen sprake is geweest van arrestaties. Deze lezing is volgens Van Mierlo bevestigd door de mensenrechtenorganisatie LHB, die op haar beurt weer drie actievoerders heeft gesproken. Ook de Indonesische ambassadeur in Nederland heeft formeel bevestigd dat de groep van 32 actievoerders in vrijheid is.

Van Mierlo heeft dan ook geen aanleiding te twijfelen aan de belofte van zijn Indonesische collega Alatas dat de in totaal 55 Oosttimorezen en sympathisanten die anderhalve week geleden de Nederlandse ambassade in Jakarta bezetten, niets zou overkomen. Fractievoorzitter Marijnissen van de SP ondervroeg Van Mierlo gistermiddag, omdat Indonesië deze afspraak zou hebben geschonden.

De 32 Oosttimorezen zijn na afloop van de bezetting naar Oost-Java gegaan waar zijn wonen en studeren. De ambassade in Jakarta heeft via de organisatie LHB laten weten dat de actievoerders Nederland willen laten bemiddelen wanneer zij politiek asiel willen aanvragen. Portugal heeft zich bereid getoond hen op te nemen. Indonesië heeft het voormalig Portugese Oost-Timor bezet en Nederland neemt de Portugese belangen waar in Indonesië. Volgens Van Mierlo is het Rode Kruis al bezig om 17 van de groep Oosttimorezen rechtstreeks naar Portugal te laten reizen. “Er heeft tot nu toe geen schending van de afspraak plaatsgevonden”, aldus Van Mierlo.

De bewindsman wees de beschuldiging van Amnesty International dat Nederland de Oosttimorezen in een gevaarlijk positie heeft gebracht van de hand. “Ik moet erop wijzen dat de Oosttimorezen zichzelf in een gevaarlijke positie gebracht hebben door de ambassade te bezetten.”

Nederland wacht nog steeds op de uitkomsten van een onderzoek van de Indonesische autoriteiten naar de banden die de groep tegendemonstranten bij de bezetting van de ambassade onderhoudt met het militaire bewind. Van Mierlo zei eerder over duidelijke aanwijzingen in die richting te beschikken.