Of driekwart miljoen; Trainer Spelbos eist zijn baan terug bij Vitesse

ROTTERDAM, 20 DEC. De arbitragecommissie van de KNVB doet volgende week uitspraak in de zaak die voetbaltrainer Ronald Spelbos heeft aangespannen tegen Vitesse. De op 20 november ontslagen oefenmeester wil zijn baan terug bij de Arnhemse eredivisievereniging. Als dat verzoek wordt afgewezen, eist Spelbos een afkoopsom van 750.000 gulden. Vitesse wil slechts tot het einde van dit seizoen de ww-uitkering van Spelbos betalen, of zijn nieuwe salaris bij een andere club aanvullen. Een vergoeding die volgens Vitesse hooguit anderhalve ton hoeft te bedragen.

De geruchtmakende scheiding tussen Vitesse en Spelbos kwam gisteravond in Zeist aan de orde op verzoek van de weggestuurde coach. Beide partijen sloegen elkaar ruim drie uur lang met feiten, verwijten en verdachtmakingen om de oren. Mr. Giltay Veth, de voorzitter van de arbitragecommissie, sprak van een gecompliceerde zaak.

Tijdens de zitting stond de vraag centraal of het bestuur van Vitesse een rechtmatig besluit had genomen door Spelbos op 20 november op non-actief te stellen. Mr. Hendrickx, namens de trainersvakbond VVON de advocaat van Spelbos, vond van niet. Volgens hem was er geen sprake van een onhoudbare situatie in Arnhem. “Vitesse overdrijft de slechte verstandhouding van Spelbos met spelers, publiek en sponsors schromelijk”, stelde de raadsman, die assistent-trainer Nico van Zoghel als getuige liet opdraven. “Het bestuur heeft veel te vroeg een paardemiddel gebruikt.”

Zijn collega mr. Gitmans, de raadsman van Vitesse, was een compleet andere mening toegedaan. Hij voerde tal van zwaar wegende omstandigheden aan om aan te geven dat er geen vertrouwensbasis meer was voor Spelbos om bij Vitesse door te gaan. Hij verweet de voormalige coach van NAC een groot gebrek aan communicatieve vaardigheden. De stugge en strenge houding van Spelbos leidde tot vele conflicten binnen de spelersgroep (Gorter, Van der Gouw, Simons), aldus Gitmans. Ook twijfelde de jurist namens Vitesse aan de vakkennis van de trainer. Gitmans wees in dit verband op de constant wisselende opstellingen waarmee de oud-international zijn veertien competitiewedstrijden afwerkte.

“Een deel van het publiek van Vitesse zette zich zeer fel af tegen Spelbos”, betoogde hij. “Het bleef niet alleen bij fluitconcerten. Het stadion werd verscheidene keren beklad met leuzen tegen Spelbos. De accommodatie moest zelfs onder permanente bewaking worden gesteld om vandalisme te voorkomen. Volgens een verklaring van de politie zijn ook het huis en de familie van Spelbos bedreigd. Ik moet er niet aan denken wat kan gebeuren als hij als trainer mag terugkeren.”

In zijn klaagzang over Spelbos kreeg de advocaat van Vitesse bijval van Karel Aalbers. De voorzitter van de Arnhemse subtopper sprak van een complex van factoren die tot de breuk met Spelbos hebben geleid. Volgens hem hebben achttien van de 21 selectiespelers de laatste maanden uit pure ontevredenheid bij de vakbond VVCS gevraagd om een transfer. Hij ontkende dat het bestuur in het hoog opgelopen conflict met Gorter, die door Spelbos na een reeks van aanvaringen uit de selectie werd gezet, uiteindelijk partij had gekozen voor de spelmaker.

“We hebben Spelbos zo lang en zo veel mogelijk gesteund, ook in die affaire”, zei Aalbers. “Maar uiteindelijk was dat wel de druppel die de emmer deed overlopen. Zondagavond 19 november heb ik Spelbos nog bij mijn collega Anker van FC Twente aangeboden. Een vorm van outplacement die je van een goede werkgever mag verwachten. Anker wilde hem graag hebben als vervanger van Ten Donkelaar. Spelbos weigerde echter aan deze geruisloze en chique oplossing mee te werken. Toen hebben we als bestuur besloten hem een dag later op non-actief te stellen. De continuïteit van de club was in gevaar.”

Volgens zijn advocaat ziet Spelbos, die FC Twente afwees wegens hogere ambities, een rentree bij Vitesse best zitten. “Het is nog niet te laat”, beweerde mr. Hendrickx. “Hij kan natuurlijk niet van de ene op de andere dag weer in Arnhem aan het werk gaan. Maar als de rust is teruggekeerd, kan Spelbos na een grondige voorbereiding en met een serieuze begeleiding zijn taak hervatten. Hij durft de uitdaging en de druk aan. Er moet maar eens een einde komen aan al die clubs die hun trainer bij een beetje tegenwind meteen ontslaan. Die trend moet worden afgebroken.”

Spelbos is een van de vijf coaches die dit seizoen bij een eredivisieclub aan de kant zijn gezet. Ook Van Hanegem, Körver, Van Kooten en Ten Donkelaar werden vervangen door een nieuwe trainer.