Navo neemt vandaag commando in Bosnië over van Unprofor

SARAJEVO, 20 DEC. De VN-vredesmacht UNPROFOR is vanaf vandaag geschiedenis: de nieuwe vredesmacht van de NAVO, IFOR, heeft in Bosnië de teugels in handen genomen. Gisteren werd het hoofdkwartier van de nieuwe vredesmacht in Sarajevo operationeel verklaard. Ook kwam gisteren de opperbevelhebber van de grondstrijdkrachten van IFOR in Bosnië, de Britse generaal Sir Michael Walker, in Sarajevo aan.

Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: Ondanks slechte weersomstandigheden verloopt de vredesoperatie van de NAVO in Bosnië tot dusver “buitengewoon goed”, zo zei de opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, generaal George A. Joulwan, gisteren. Hij zei “erg tevreden” te zijn over het logistieke verloop van de IFOR-operatie. Gisteren waren ongeveer 2.100 van de 60.000 militairen van IFOR in Bosnië en Kroatië gearriveerd. De rest volgt volgens Joulwan binnen een maand. Tot zover onze correspondent.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, vroeg gisteren de wereld het werk van de blauwhelmen “niet te vergeten”. Hij zei dat ze niet naar Bosnië waren gestuurd om “de oorlog te beëindigen”. Toch hebben ze volgens hem algemeen de schuld gekregen van het uitblijven van vrede tussen 1992 en 1995. “Ze hebben hun werk gedaan. Ze hebben het goed gedaan. Dat moet niet worden vergeten”, zei Boutros-Ghali. In zijn boodschap ter gelegenheid van de overdracht van het commando herinnerde Boutros-Ghali aan de 110 blauwhelmen die in Bosnië (en de 214 die in heel ex-Joegoslavië) tijdens hun werkzaamheden zijn omgekomen, en aan de achthonderd die gewond zijn geraakt. Daarnaast zijn talrijke blauwhelmen en andere VN'ers gegijzeld geweest, sommigen meer dan eens. “Drie jaar lang heeft het personeel van de VN gewerkt om het conflict te beperken en het leed van de burgerbevolking te verzachten”, aldus Boutros-Ghali.

De ex-oorlogspartijen in Bosnië werken tot dusverre goed mee aan het vredesproces. Volgens VN-waarnemers trekken de Bosnische Serviërs militair materiaal terug uit de sector-Sarajevo. Ook hebben de drie partijen hun radarsystemen, die deel uitmaken van hun luchtverdedigingssysteem, uitgeschakeld. Maandag merkte de NAVO nog een radarsignaal van de Bosnische Kroaten op. Na een klacht werd het radarsysteem uitgezet - met een verontschuldiging.

De Amerikaanse beroepsdiplomaat Robert Frowick is gisteren benoemd tot hoofd van de operaties van de Europese organisatie voor veiligheid en samenwerking OVSE in Bosnië. De OVSE moet onder andere vrije verkiezingen organiseren. De benoeming van Frowick wordt gezien als een zege voor de Amerikanen. Zij hebben geijverd voor Frowicks benoeming; de Europese landen waren voor de benoeming van een Europeaan, met het argument dat de Amerikanen al de leiding hebben over de militaire operaties in Bosnië. (Reuter, AP, AFP)