Museum krijgt schilderij van Vincent van Gogh

AMSTERDAM, 20 DEC. Het Van Goghmuseum in Amsterdam heeft een schilderij van Vincent van Gogh (1853-1890) gekregen, de Aardappelrooiende boerin uit 1885. Het kleine doek (41 bij 31 cm) komt van een anonieme verzamelaar en hangt op de eerste verdieping van het museum.

Het is vrij uitzonderlijk dat het museum een Van Gogh krijgt. In 1977 kon het nog met steun van de Vereniging Rembrandt de Populierenlaan (1884) verwerven. Daarna was het, gezien de hoge prijzen, zelf niet meer in staat er een te kopen. Wel kreeg het in 1990 twee doeken uit een legaat.

Van het thema - de spittende en rooiende boerin - zijn negen schilderijen bekend. Het Van Goghmuseum had daar tot op heden geen enkel werk van, in tegenstelling tot onder meer het Kröller-Müllermuseum in Otterlo. De schenking vult dus een lacune in de collectie. (ANP)