Hoogtestages geen weggegooid geld

BUNNIK, 20 DEC. Zonder intensieve hoogtestages zouden de Nederlandse wielrenners het afgelopen najaar bij de wereldkampioenschappen in Colombia achteruit hebben gefietst. Arie Koops, de sportkoepel NOC-NSF en de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) zijn ervan overtuigd dat de hoogtestages van de Nederlandse wielerselectie op weg naar Colombia een positieve invloed hebben gehad op de prestaties. De Nederlandse ploeg veroverde één gouden medaille: Danny Nelissen won de wegwedstrijd bij de amateurs.

Hoogtestages zijn in de sportwereld in de mode. Het is een manier om het aantal rode bloedlichaampjes bij atleten te vermeerderen, waardoor extra zuurstof kan worden opgenomen. De kennis erover, vooral in Nederland, is echter beperkt. Daarom wilde het NOC-NSF graag met KNWU experimenteren bij de voorbereiding op het WK in Colombia.

Oud-schaatsbondscoach Arie Koops werd in staat gesteld met een projectgroep uit te zoeken op welke manier de sporters maximaal in Colombia zouden kunnen presteren. Een commissie van experts, met onder anderen de Duitse specialist Reinke, stelde een lange lijst met aanbevelingen ter beschikking.

Het ideaal bestond uit drie trainingskampen op hoogte, met tussendoor onderzoeken in de hypobare kamers van het Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Soesterberg. In het opleidingscentrum konden daar de omstandigheden van Colombia aardig worden nagebootst.

Het onderzoek, waar Koops gisteren de bevindingen van presenteerde, heeft NOC-NSF een onschatbare hoeveelheid aan kennis opgeleverd waar atleten, zwemmers, roeiers, schaatsers en wielrenners de komende jaren van profiteren, want die bonden participeerden in het onderzoek.

Koops richtte er zich in zijn onderzoek op hoe de sporters zouden reageren op het verblijf op grote hoogten, wat er precies met hen zou gebeuren. De meeste renners trokken twee keer naar Colorado in de Verenigde Staten om te trainen. “We kwamen er achter dat op 3000 meter hoogte het prestatievermogen met 20 procent terugloopt. Iemand die niet op hoogtestage is geweest, niet geacclimatiseerd is, begint dus al met een enorme achterstand”, analyseerde Koops.

Koops constateerde dat de renners in hun eerste week op hoogte weinig presteerden. Hun harstlag liep al snel op. “Pas na twee weken hoogte past het lichaam zich aan, hadden de renners een hartslag die paste bij het niveau van de inspanningen. Zouden de Nederlandse deelnemers niet op hoogte hebben getraind, dan hadden ze in Colombia achteruit gefietst”, was de overtuiging van Koops.

De KNWU was tevreden over de resultaten van alle inspanningen vooraf, waarmee in totaal bijna een miljoen gulden was gemoeid. Het doel was olympische kwalificaties afdwingen. “We hebben, ondanks de wisselende prestaties, een twintigtal olympische plaatsen bemachtigd. Daarmee behoren we tot de top-vijf van de wereld”, aldus voorzitter Joop Atsma.

“Er is bovendien gebleken dat de hypobare kamers in Soesterberg een aardig en goedkoop alternatief kunnen zijn voor trainingen op grote hoogte in verre oorden”, zei Kees Vervoorn, die namens het NOC-NSF bij het onderzoek betrokken was. Voor de Olympische Spelen in Atlanta zullen hoogtestages weinig zin hebben, denkt Vervoorn. “Daar gaat het om aanpassing aan hitte en luchtvochtigheid.” (ANP)