Hoofd van de marechaussee Schiphol legt functie neer

AMSTERDAM, 20 DEC. Het hoofd van de koninklijke marechaussee op Schiphol, kolonel F. Maurer, legt zijn functie neer. Aanleiding zijn een aantal publikaties in de pers waardoor Maurer (54) zich in zijn goede naam voelt aangetast, zo schrijft hij in een kort persbericht. Hij acht die berichten ook nadelig voor de marechaussee in het algemeen. De marechaussee weigert verder ieder commentaar.

Maurer stond de afgelopen maanden aan felle kritiek bloot. Hij zou bij zijn overgang van de rijkspolitie naar de marechaussee begin 1994 een 'goudgerand' contract hebben bedongen. De Algemene Rekenkamer hekelde in oktober het feit dat er geen openbare inschrijving wordt gehouden voor de beveiliging van de luchthaven, maar dat het contract steevast naar het particuliere beveiligingsbureau Seceurop gaat. De kranten Telegraaf en Algemeen Dagblad maakten melding van onregelmatigheden die Maurer zou hebben gepleegd bij het afsluiten van het contract met het particuliere beveiligingsbedrijf.

Ook raakte Maurer in opspraak toen een Amerikaanse hoogleraar in de Verenigde Staten door de douane werd betrapt met explosieven in zijn koffer. Deze explosieven waren op Schiphol stiekem in zijn tas gestopt om zo honden te trainen die explosieven moeten opsporen. Vervolgens vergat men de explosieven eruit te halen. Weliswaar bleek later dat een politieman verantwoordelijk was voor de fout, maar de methode was in 1988 door Maurer ingevoerd.

Ook tijdens de parlementaire enquetecommissie naar opsporingsmethoden van de politie bleef de marechaussee op Schiphol niet gespaard. Criminoloog Bruinsma verklaarde voor de commissie-Van Traa dat leden van de marechaussee en de douane betrokken waren bij mensensmokkel via de luchthaven Schiphol.

Maurer werkt sinds 1970 op de luchthaven Schiphol. Tot 1 januari 1994 was hij commandant van de dienst luchtvaart korps rijkspolitie. Hij zal zich vanaf 1 februari bezighouden met “stafwerkzaamheden op het terrein van de veiligheid van de internationale burgerluchtvaart”.