Frankrijk houdt in '96 vast aan grenscontroles

PARIJS/OOSTENDE, 20 DEC. Frankrijk zal ook na 1 januari 1996 zijn grenzen blijven controleren. De Franse onderminister voor Europese zaken, Michel Barnier, zou dit vanmiddag aankondigen tijdens een overleg van de deelnemers aan het verdrag van Schengen in Oostende.

In het Franse dagblad Les Echos, zegt Barnier vandaag dat het verdrag voor opheffing van de grenscontroles in Frankrijk pas over een paar maanden volledig kan worden toegepast omdat de maatregelen ter bestrijding van terrorisme en drugshandel nog niet overal voldoende effectief zijn.

Het verdrag over het afschaffen van paspoortcontroles aan de grens, werd deze zomer na tien jaar onderhandelen van kracht tussen de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal.

Frankrijk heeft al geruime tijd moeite met 'Schengen'. Parijs beroept zich op een artikel in het verdrag dat bepaalt dat landen tijdelijk grenscontroles kunnen uitvoeren als dit in het belang is van de nationale veiligheid.

Begin september heeft Frankrijk na een golf bomaanslagen door Algerijnse terroristen een reden gekregen om de grenzen te blijven controleren.

De Franse president, Jacques Chirac, kondigde in september tijdens een bezoek aan de Frans-Belgische grens, al aan dat Frankrijk wellicht ook na 1 januari 1996 de grenscontroles zou handhaven. Hij heeft de Franse terughoudendheid verschillende keren verklaard met duidelijke verwijzingen naar het Nederlandse drugsbeleid. Maar sinds zijn ontmoeting met premier Kok, eind oktober in Parijs, heeft de Franse president dergelijke openlijke kritiek aan het adres van Den Haag niet meer geuit.

De Belgische minister van binnenlandse zaken, Johan vande Lanotte, momenteel voorzitter van 'Schengen', heeft de Franse ambassadeur in september ontboden en Parijs gevraagd nog eens goed na te denken over het besluit de grenzen dicht te houden. “Het is een illusie te denken dat het drugsprobleem alleen uit Nederland komt”, aldus Vande Lanotte.

Volgens de Franse onderminister Barnier bestaan in Parijs geen aarzelingen over het verdrag als zodanig. “Frankrijk is oprecht in zijn wens concrete en reële voortgang te boeken”. De “ambitieuze en pragmatische” Europese opstelling van zowel de Franse president als die van de minister-president “worden door de partners nu goed begrepen”, aldus Barnier in het vraaggesprek met Les Echos.

Tijdens een Europese top, afgelopen weekeinde in Madrid, heeft Chirac aangedrongen op harmonisering van het Europese drugsbeleid. Nederland is daar tegen, omdat het zou betekenen dat het zijn gedoogbeleid moet opgeven.

De Nederlandse staatssecretaris voor Europese Zaken, Michiel Patijn, zegt vandaag in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad dat Frankrijk zo snel mogelijk zijn grenscontroles moet opheffen en dat de Nederlandse regering er “absoluut niet van is overtuigd” dat gezamenlijke strafrechtelijke aanpak van drugs een oplossing is.

Ook de Belgische minister Vande Lanotte gelooft dat harmoniseren van het drugsbeleid in Europa zeer veel problemen met zich mee zal brengen. Patijn zegt overigens dat het Nederlandse drugsbeleid nu al navolging vindt in andere Europese landen.