EU: voetbalregel buitenlanders moet verdwijnen

BRUSSEL, 20 DEC. De Europese Commissie heeft gisteren in Brussel van de Europese voetbalbond (UEFA) geëist dat ze de buitenlandersregel op zeer korte termijn moet afschaffen. Gebeurt dat niet dan zijn de wedstrijden van de Europese bekertoernooien onwettig. De UEFA verklaarde maandag de uitspraak van het Europese Hof in de zaak Bosman, waarin de rechter bepaalde dat de buitenlandersregel dient te verdwijnen, niet van toepassing op de Champions League en de andere bekertoernooien. Wanneer de Europese Unie bij haar eis blijft, kan dat leiden tot competitievervalsing, vindt de UEFA. In maart worden de kwartfinales van de drie Europese bekertoernooien gespeeld.

Een club als AC Milan kan dan, halverwege het toernooi, al zijn buitenlanders opstellen en zich daarmee in vergelijking met andere clubs voordeel verschaffen. De UEFA verklaarde niet bereid te zijn de voor 49 landen geldende regelementen te veranderen voor de vijftien EU-lidstaten.