Duitsland staakt steun aan operatie VN in Irak

BONN / WASHINGTON, 20 DEC. Duitsland heeft besloten de logistieke steun aan de commissie van de Verenigde Naties die toeziet op de ontmanteling van de Iraakse massa-vernietigingswapens (UNSCOM) per 1 januari te verminderen en per 1 juni volledig te beëindigen. De last van de viereneenhalf jaar oude missie wordt Bonn zowel financieel als in mankracht te zwaar, aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie van defensie.

Duitsland heeft de VN na afloop van de oorlog in het Golfgebied in 1991 drie helikopters, twee transportvliegtuigen en vijftig man luchtmachtpersoneel ter beschikking gesteld voor het vervoer van VN-inspecteurs in Irak. Die missie heeft inmiddels ongeveer 100 miljoen mark gekost.

De Amerikaanse autoriteiten hebben bezorgd op het Duitse besluit gereageerd. Als geen ander land zich aanbiedt - en dat is tot dusverre niet gebeurd - komt volgens hen de hele ontwapening van Irak in gevaar. Volgens UNSCOM heeft Irak nog steeds geen volledige opening van zaken gegeven over zijn bewapeningsprogramma's. (AP, AFP)